Grad Trebinje
Republika Srpska

Da li se LAVINA OPET ZAKOTRLJALA: Korona u proteklih 7 dana potvrđena kod 40 odsto testiranih

U Republici Srpskoj raste broj pozitivnih na korona virus, a stručnjaci upozoravaju da bismo i u narednom periodu trebali da očekujemo više oboljelih, s obzirom na varijante korone koje su trenutno dominantne, a za koje je utvrđeno da uspješnije izbjegavaju imunitet protiv ove opake zaraze.

Za 24 časa, zaključno s jučerašnjim danom, korona je potvrđena kod još 86 osoba, što je skoro polovina testiranih.

Među novozaraženima, najviše je onih srednje životne dobi, dok potvrđenih slučajeva infekcije ima i kod djece, te starijih.

Unazad sedam dana, SARS-CoV-2 otkriven je kod 410 građana ili više od 40 odsto onih koji su testirani zbog sumnje na ovaj virus. U ovom periodu, bitku s kovidom izgubilo je četvoro oboljelih.

U bolnicama u Srpskoj juče su na liječenju bila 52, a dan ranije 45 kovid pacijenata, dok je dvoje na respratoru.

– Treba očekivati određeni rast broja novooboljelih, dok se, za sada, ne očekuje neko značajno pogoršanje na nivou bolničkog sektora. Dominantan faktor širenja korone je cirkulacija podvarijanti omikrona, koje je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti još u maju ove godine proglasio za varijante koje izazivaju zabrinutost – kažu epidemiolozi.

Ministar zdravlja RS, Alen Šeranić, rekao je da nije neuobičajen porast broja zaraženih u Srpskoj, s obzirom na značajno povećanje koje bilježe region i Evropa.

– To se uklapa u karakteristike virusa koji mutira. Važno je da je u Srpskoj isti broj hospitalizovanih, što znači da sistem nije opterećen. Sve dok se to ne dogodi postojeće mjere biće na snazi. S druge strane, svi su naučili kako da se zaštite, što je veoma značajno – rekao je Šeranić.

Komentar