Grad Trebinje
Republika Srpska

Da li su dočekali svojih 5 minuta: Uslove rada u BiH sve više diktiraju radnici

Radnici u BiH sve su svjesniji svojih vrijednosti na tržištu, slobodnije pregovaraju o plati i uslovima rada, a skoro 35 odsto njih spremno je da odbije zaposlenje koje ugrožava balans privatnog i poslovnog života.

Pokazalo je to istraživanje o budućnosti zapošljavanja koje je sproveo Moj Posao u partnerstvu sa globalnom mrežom portala. Istraživanje se temelji na anketi od oko 90.500 ispitanika iz 160 zemalja svijeta, a otkriva šta kandidati za posao žele da poslodavci znaju u borbi za ljudske resurse.

Većina ispitanika istakla je da ne želi više da živi da bi radila, a kao ključne razloge zbog kojih bi odbili poslovnu ponudu, pored nedovoljne finansijske nadoknade, istakli su potreban balans između privatnog i poslovnog života, sigurnost radnog mjesta, fleksibilno radno vrijeme, plaćeni odmor i praznike.

– Većina radnika svjesna je svoje atraktivnosti poslodavcima, budući da 74 odsto ispitanika širom svijeta više puta tokom godine dobija razne prilike za posao, a 39 odsto njih čak dobije svaki mjesec. Osim toga 68 odsto ispitanika smatra da je u dobroj pregovaračkoj poziciji kada traži posao, a u pregovorima najviše samopouzdanja pokazuju radnici u finansijama, razvoju biznisa i prodaje, dok najmanje imaju fizički i neprofitni radnici te volonteri – navedeno je u istraživanju koje je pokazalo da je tržište rada veoma nestabilno te da 56 odsto radnika u BiH aktivno traži posao u novoj kompaniji.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da se odnosi rada i kapitala mijenjaju, kako u svijetu tako i kod nas te da poslodavci u narednom periodu mogu očekivati dodatno buđenje svijesti radnika.

– Jedno vrijeme omiljena deviza naših poslodavaca: “Ako ti nećeš za 300 ima ko će raditi za 200 KM” izgubila je svaki smisao i otišla u istoriju. Nema više zarobljavanja radnika niskim platama i lošim uslovima, jer su shvatili da niko nema pravo da od njih čini roba. To je ohrabrujuće, jer sindikat intenzivno radi na buđenju svijesti – kazala je Mišićeva, piše Glas Srpske.

Dodala je da se u svijetu teži ka skraćenju radne sedmice sa pet na četiri radna dana te sa osam na šest radnih sati.

– Stvari se globalno mijenjaju, a pandemija virusa korona je tome potpomogla. Radnici su shvatili koliko su važni i koliko je kapital mrtav ukoliko nema radne snage – rekla je Mišićeva.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević izjavio je da građani Srpske i BiH znaju da je Evropa u potrazi za radnom stanom te da veliki broj njih iščekuje da ode.

– Svi osluškuju radnu klimu, a trenutno se nalazimo u nekom bezvazdušnom prostoru, vakuumu, situacija je nepovoljna u svijetu, a kod nas posebno – rekao je Pazurević ističući da imaju zahtjeve radnika koji žele da rade malo u Srpskoj, a malo u inostranstvu.

POTRAŽNJA

U istraživanju je navedeno da su najtraženiji kandidati iz domena informacionih tehnologija, rada u digitali i prodaji, a potom kandidati iz ugostiteljstva te transporta i logistike. Naučnici i učitelji dobijaju najmanje prilika za posao, a kao razlog navedena je dinamika u ovim oblastima gdje su uobičajeni ugovori sa državnim institucijama.

srpskainfo.com

Komentar