Grad Trebinje
Video Svijet

DAN POBJEDE U Moskvi SPEKTAKULARNA vojna parada sa čak 12.000 vojnika (Video)

U svijetu se danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu – 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Njemačke ceremonije će biti prilagođene uslovima pandemije korona virusa.

UMoskvi je odražana tradicionalna Parada, inače najveća vojna smotra na svijetu povodom ovog dana.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, više od 12.000 vojnika, 191 jedinica vojne kopnene opreme, kao i 76 aviona i helikoptera učestvuje na paradi povodom Dana pobjede. Muzičku pratnju obezbjeđuje orkestar Ministarstva odbrane.

Paradom komanduje vrhovni komandant Kopnene vojske general vojske Oleg Saljukov, a prisustvovaće ruski državni vrh na čelu sa Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Šojgu je već počeo sa inspekcijom i tradicionalnim pozdravljanjem trupa.

Uslijedio je govor Vladimira Putina.

– Pobedili smo naciste zahvaljujući vojsci… To je bila nevjerovatna pobjeda i zauvijek ćemo je pamtiti, ona je zabilježena u istorijskim knjigama. U najmračnijim trenucima naša nacija je stajala i borila se… Borili smo se za svaki pedalj zemlje – rekao je Putin.

Govorio je o značaju pobjede sovjetske vojske a zatim je održan minut ćutanja za sve koji su poginuli dok su branili svoju zemlju.

Kraj Putinovog govora vojnici su pozdravili sa triput “Ura” pa je uslijedila nacionalna himna.

Nakon toga parada je pratila vozilo sa generalom Saljukovim, noseći zastave Rusije i Crvene armije.

U sastavu mehanizovane kolone je više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila klase “Tajfun”, borbena vozila pješadije, taktički raketni sistem “Iskander M”, višecevni raketni sistem “Tornado S”, samohodna haubica “Msta S”, artiljerijski sistem “Koalicija SV” i mnogi drugi, piše Srna.

U vazduhoplovnom delu vojne parade učestvovali su akrobatski timovi “Ruski vitezovi” i “Striži” u avionima “Su-30SM” i “MiG-29”, “Berkuti” u helikopterima “Mi-28N”, posade strateških raketnih nosača “Tu-160” i “Tu-95MS”, avioni vojne transportne avijacije “Il-76”, lovci “Su-35S”, bombarderi “Su-34” i “Su-24M”, helikopteri “Mi-26”, “Mi-8”, “Ka-52”, posade aviona “MiG-31K” i “Su-57” i borbenih aviona “Su -25”.

Piloti su izvodili akrobacije i formirali rusku zastavu na nebu.

Parada je okončana izvođenjem vojnog orketsra, nakon čega su položeni venci palim borcima. U mnogim gradovima širom Rusije, takođe, se održavaju parade, koje se završavaju vatrometom. Zbog pandemije kovida 19 akcija “Besmrtni put” drugu godinu zaredom održava se putem interneta.

I širom Evrope se obilježava Dan pobjede, u znak sjećanja na žrtve i završetak Drugog svjetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja, pet godina kasnije.