Grad Trebinje
Region

„Dedinje“ opet evropski rekorder: U jednom danu urađeno 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije

U Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“, ekipa lekara-elektrifiziologa, medicinskih sestara, instrumentarki i tehničara, po prvi put u Srbiji i Evropi, za jedan dan, uradili su čak 16 kriobalon kateterskih ablacija atrijalne fibrilacije, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Tim lekara koji su izvodili ove intervencije činili su dr Milosav Tomović, dr Velibor Ristić i dr Dejan Kojić. Svi pacijenti se dobro osećaju i već dan posle intervencije će biti otpušteni svojim kućama.

Uvidom u dostupnu literaturu iz najvećih zdravstvenih centara, do sada ne postoje podaci da je neka ustanova u Evropi izvela ovoliko intervencija ovog tipa u jednom danu.

Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“, svojom logistikom i zalaganjem svih službi ustanove, i ovoga puta je pokazao da ne postoje prepreke u želji za smanjenjem lista čekanja, a ne tako davno, na ovakvu intervenciju se čekalo i više godina, a sada – do samo nekoliko meseci.

„Ovim današnjim podvigom Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinjese definitivno upisao u kuću slavnih, ne samo srpske, već i evropske medicine, obarajući nesvakidašnji rekord – 16 krioablacija u jednom danu. Institut Dedinje je kuća u kojoj se izvode nove procedure i pruža šansa mladima da napreduju i ništa bolje i lepše ne miriše od uspeha, koji je obeležio ovu kuću i njenih 45 godina postojanja. Kod nas ne postoje granice i bićemo još uspešniji. I sada, na kraju ove kalendarske godine, obarili smo još jedan evropski, a možda i svetski rekord. I sada, za nepunih 12 sati, uradili smo najveći broj kateterskih krioablacija za lečenje srčane aritmije, a najčešća od njih je, nesumljivo, atrijalna fibrilacija. Ne jurimo mi za brojkama i rekordima samo da bi se o tome govorilo, već ovim pokazujemo da smo organizovana zdravstvena kuća, koja ima logistiku i sadržajnost u svom radu, potpomognuta radom svih ostalih službi. To mogu da urade samo organizovani sistemi kao što Institut ,,Dedinje“. Sve naše prateće službe funkcionisale su, kao i uvek, besprekorno- u prvom redu kardiologija, potom anesteziologija, prijemna odeljenja, rendgen… i sve je bilo u maksimalnoj funkciji“, navodi se u saopštenju.

„Ovim smo opet pokazali da smo sjajan tim, da smo odlično ovladali ovom metodom, koja se u svetu primenjuje od 2010. godine, a kod nas od 2014. godine. Dakle, naše iskustvo je u ovome veliko, do sada je već primenjena kod više hiljada pacijenata, a sada, u jednom danu, bili smo spremni i uspeli smo da zbrinemo čak 16, što je rekord na svim rekordima i velika nada za naše pacijente kojima je ovo jedini put za lečenje i izlečenje ovako kompleksnog stanja kao što je srčana aritmija. Naši pacijenti su godinama čekali na ovakve intervencije, a ,,Dedinje“ radi i uradiće sve da skrati liste čekanja. Ovim uspehom smo potvrdili da smo u stanju da žestoko ,, udarimo“ na tu listu i da je ne samo prepolovomo, nego da je svedemo na minimum. To može ustanova kao što je Institut ,,Dedinje“ i naši lekari koji ove procedure izvode. Tu su i mladi ljudi koji neprestano uče od najboljih stručnjaka“, saopšteno je iz Instituta Dedinje.

Komentar