Grad Trebinje
Republika Srpska

Dejan Lučka za Buku: Izmjene Krivičnog zakonika RS odličan način za zastrašivanje građana i gušenje slobodne riječi

Prema najavljenim izmjenama Krivičnog zakonika koje su danas ugledale i svjetlost dana, kleveta i uvreda postaju krivična djela u Republici Srpskoj, ako se izmjene usvoje u Narodnoj skupštini.

“Ako izmjene KZRS budu usvojene u ovom obliku, to je odličan način za zastrašivanje građana i gušenja slobodne riječi”, kazao je za Buku direktor banjalučkog Centra za ljudska prava, dodajući da se plaši da će zbog toga postojati ujedno i ogroman pritisak na sve one koji se usude iznositi nepopularna stajališta.

“Ograničavanje slobode izražavanja, kroz Krivični zakonik, mora da dođe kao posljednje sredstvo, i to onda kada nema blažih rješenja”, kaže Lučka, podsjećajući da blaža rješenja već postoje kod nas, i to u okviru građanskog prava.

“U slučaju propisivanja ovako velikih kazni kako su definisane u Nacrtu, veoma lako može da se desi da neka izražavanja zbog straha u potpunosti nestanu, kako krivične sankcije, u poređenju sa npr. građanskim postupcima, imaju veći potencijal da generišu određeni odvraćajući efekat (čak i efekat zastrašivanja) na slobodu izražavanja”, upozorava Dejan Lučka.

Komentar