Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Delegati SNSD-a spriječili jeftiniji život za građane kroz ukidanje akciza na gorivo

Ekonomisti Pavlović i Čavalić saglasni su da je državna vlast morala vratiti građanima nešto od milijarde maraka viška prikupljenog novca od indirektnih poreza u prvih sedam mjeseci

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-juli 2022. godine iznosili su 5 milijardi i 530 miliona KM i veći su za 935 miliona KM ili 20,35% u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili 4 milijarde i 595 miliona KM. Ovo je podatak koji je juče objavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, a koji najbolje oslikava trenutno stanje u našoj zemlji.

Prihodi od indirektnih poreza nemilosrdno rastu zbog rasta cijena i usluga, tako da je već nakon pola godine prikupljeno skoro milijardu više novca nego u istom periodu prošle godine.

Nisu ukinuli akcize da bi imali za kampanje

Da državne vlasti ne žele ništa uraditi u korist građana, pokazali su delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u nekoliko navrata kada su odbijali usvojiti privremenu suspenziju akciza na gorivo. Ekonomisti su već početkom godine procijenili koliki će biti rast indirektnih poreza, te su došli do računice da novac koji bude izgubljen suspenzijom akciza neće naštetiti budžetu. Naprotiv, suspenzija akciza, da je usvojena u martu, kada je i predložena, imala bi višestruk utjecaj na cijene drugih proizvoda, s obzirom da cijena goriva ulazi u kreiranje cijena mnogih proizvoda i usluga.

Tako u prethodnim mjesecima ne bi bilo rasta cijena mnogih proizoda, kao ni usluga prijevoza, da su se delegati SNSD-a htjeli baviti suštinom problema, a ne politizacijom svih dobrih prijedloga koji stignu od opozicije.

Umjesto koristi, građani su od delegata SNSD-a u Domu naroda PSBiH jedino mogli dobiti nevjerovatne izjave, a posljednja izjava delegatkinje Dušanke Majkić je glasila, zamislite, da je to “nagori zakon u životu”.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za Buku da se dio prikupljenog novca od indirektnih poreza mogao i morao vratiti građanima.

“Sve zemlje u Evropi i regionu su ponešto od toga uradile u cilju da se građanima olakša udar poskupljenja koji se desio. Kao što se možemo prisjetiti, premijer Republike Srpske Radovan Višković se kleo da ćemo od 1. aprila imati jeftinije gorivo, što se nije desilo. Zatim smo imali inicijativu pokrenutu od strane ekonomista, a koju je prihvatio SDP i plasirao u Parlament BiH, ali, naravno, to je zaustavljeno u Domu naroda od ljudi iz SNSD-a. Situacija je takva da ovaj enorman priliv sredstava strankama na vlasti savršeno odgovara, jer im baš te pare trebaju za predizborne kampanje i za trošenje u cilju očuvanja glasova koje su prije četiri godine dobili”, ističe Pavlović.

Sadaka od 100 KM je sramota

Prema njegovim riječima, sadaka koju vlast daje ljudima u vidu 100 ili 200 maraka je sramota i uvreda za sve one koji su to dobili.

“Jer, da je kojim slučajem usvojena obustava naplate akciza na gorivo, da je usvojena odluka o smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice, da je usvojena odluka o ukidanju carina na bilo koje gorivo koje dolazi u BiH, a na koje se plaća 10 posto, da su sve te neke mjere sprovedene, a koje su nuđene našim dužnosnicima u Parlamentu BiH, život bi bio 100 maraka jeftiniji svaki mjesec po porodici, ako ne i po pojedincu. Tako da ova nakana da se distribuira 100 KM borcima, mladima, penzionerima, je u biti pokušaj da se kupi glas nezadovoljnog naroda koji će možda nakratko zaboraviti ko je krivac za sve što nam se dešava, ko je krivac što brašno plaćamo 40 KM po vreći, ko je krivac za ovu cijenu goriva itd”, naglašava banjalučki ekonomista.

Pavlović dodaje da je ovih 935 miliona KM ogroman iznos na računima, te da ovaj iznos nije bio planiran.

“Sa tim novcem će vlast da radi ono što njima najviše odgovara, a u izbornim godinama se po definiciji te pare troše na asfaltiranje puteva do sela, gdje se želi pribaviti dovoljno glasova kako bi se ostalo na vlasti. To je pokušaj da se, na neki način, sačuva pozicija koja nas je i dovela u ovu situaciju, a od građana zavisi da li će ta pozicija ostati ili će biti kažnjena na dan izbora”, riječi su Pavlovića.

Ekonomista Admir Čavalić ističe kako su svi ekonomisti koji su zagovarali privremeno ukidanje akciza na gorivo kao argument uzimali upravo prihode od indirektnih poreza.

“Toliki prihodi su se očekivali već u januaru ove godine i to je direktna posljedica rekordne inflacije i zbog toga sam govorio da nije dobro da se vlast hvali rekordnim budžetima u vrijeme inflacije bilo gdje u svijetu. Nažalost, kada govorimo o tih gotovo milijardu KM viška za prvih sedam mjeseci, taj novac se kroz različite budžete koristi u svrhu izborne kampanje. To predstavljaju jednokratne pomoći, podrška određenim specijalnim kategorijama, početak određenih infrastrukturnih projekata”, govori za Buku Čavalić.

Koliko je imala smisla, nakon svega, izjava delegatkinje Dušanke Majkić o “najgorem zakonu u životu”, pitali smo ekonomistu.

Bahata izjava Majkić

“Mislim da je to bahato i vrlo neozbiljno. Generalno se tu davalo dosta paušalnih i neutemeljenih izjava. Sjetite se da su delegati govorili da će ukidanje akciza dovesti to ugrožavanja isplate penzija što se nikako ne može vezati za penzije i to nikakve veze nema sa isplatom penzija. Dakle, prijedlog uopšte nije glup, u skladu je sa svjetskim, evropskim i regionalnim praksama ukidanja nameta za građanstvo i privredu. Ovo upravo i jeste bio kvalitetan prijedlog koji je donosio ukidanje nameta i za građanstvo i za privredu, što doprinosi direktnom i indirektnom padu cijena finalnih proizvoda i usluga”, podvlači Čavalić.

Pavlović napominje da je najlakše dobiti novac bez truda, znoja i rada.

“A upravo se to dešava vlastima u Bosni i Hercegovini. Zašto da se odreknu takve pozicije, u kojoj ništa ne rade a pare se gomilaju na računima. Najveća uvreda zdravog razuma i građana ove zemlje su izjave da ne treba pojeftiniti hljeb jer ga kupuju i oni koji su bogati. To je rekao premijer Federacije BiH. Te ljude treba kazniti činjenicom da neće dobiti glas, jer uvrede moraju biti kažnjene. Ako vam je rast bruto domaćeg proizvoda manji od inflacije onda ste vi u problemima, i nemate rast nego imate kontrakcije u privredi. Ne može se govoriti o nekim pozitivnim trendovima zato što ima više novca u budžetu, može se samo govoriti o realnim kategorijama, a to je da smo mi u recesiji i u bijedi. I ako taj novac koji je prikupljen, a neće biti iskorišten za stimulacije privrede i kupovinu opreme i povećanje produktivnosti i stimulisanje izvoza viših faza prerade, rezultat će biti totalna propast običnog čovjeka i njegovog domaćinstva, i dovest će do novog bježanja u inostranstvo”, poručuje Pavlović.

BUKA

Komentar