Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

“Deseti napad na Sabornu crkvu” HDZ i SNSD imaju nikad bolju saradnju, a mostarski Srbi nikad goru BEZBJEDNOST

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije, što je deseti put ove godine kako se ova pravoslavna bogomolja našla na udaru vandala.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić, nakon posljednjeg napada poručuje da strahuje za svoju, kao i bezbjednost zajednice i ovog svetog hrama.

On je rekao za Srnu da mu je nedavno opljačkan i stan, dok je Saborna crkva u ovoj godini opljačkana 10 puta, ali o tome nije javno govorio kako ne bi dizao međunacionalne tenzije.

Nakon noćašnje pljačke, rekao je Kojić, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Kojić ističe da je do sada mislio da su pljačke djelo pojedinaca ali da posljednji napad u kojem je crkva onesposobljena da svijetli i zvoni, pokazuju da je motiv vjerovatno nešto sasvim drugo.

I dok starješina Saborne crkve Duško Kojić, sveštenstvo i malobrojni Srbi u Mostaru strahuju za svoju bezbjednost, lider HDZ Dragan Čović, čija stranka drži sve poluge vlasti u tom gradu, i predsjednik SNSD i Republike Srpske, Milorad Dodik, nedavno su se pohvalili nikad boljom saradnjom i čvrstim partnerstvom.

Poručili su kako se vlast na nivou BiH ne može formirati bez ove dvije partije i da je njihovo partnerstvo neupitno.

Prijateljstvo Dodika i Čovića, odnosno SNSD i HDZ, poznato je javnosti već godinama. Međutim, ono što ostaje kao pitanje javnosti jeste kakve koristi od toga imaju Srbi u Mostaru?

Činjenica je da nigdje u Bosni i Hercegovini srpski hramovi nisu više na udaru vandala nego što su u Mostaru.

Iako srpski političari često ističu Sarajevo kao grad u koji Srbi nisu dobrodošli, dešavanja u Mostaru pokazuju da je situacija mnogo gora u gradu na Neretvi, nego u glavnom gradu BiH.

Predsjednik Udruženja “Koordinacija Srba Mostar”, Dušan Golo ističe da su Srbi u Mostaru u lošem položaju, a najnoviji događaji još više ugrožavaju njihov opstanak na tom području.

– Ovo što se dogodilo jutros je prevršilo svaku mjeru. Ovo više nije izolovani događaj niti je događaj koji se na neki način može pripisati slučajnosti, djelu nekih narkomana ili sitnih lopova. Ovo je organizovani događaj jer nije jednostavno isključiti struju u tolikom objektu, odnosno isjeći sve kablove da se onemoguće zvona, osvjetljenje crkve i javna rasvjeta oko nje – kaže Golo za Srpskainfo.

FOTO: KLIX/SCREENSHOT
FOTO: KLIX/SCREENSHOT

Dušan Golo

On ističe da mu sve to liči na organizovan događaj, a ne slučajnost.

Golo kaže da će se nakon ovoga vjerovatno “dići” svi političari koji će osuditi ovaj događaj, i koji će davati svoje kvalifikacije o njemu, ali da to neće pomoći ni sveštenstvu ni Srbima u Mostaru.

Ono što je potrebno, dodaje on, jeste da se napokon neko ozbiljno pozabavi ovim problemom.

– Ako se neko ozbiljno ne pozabavi ovim problemom ovaj događaj će ostaviti velike posljedice na srpsku zajednicu u Mostaru. Mi smo svakako u lošem položaju po svim parametrima življenja u Mostaru, i kao narod i građani . Nalazimo se na marginama društva. Ako se još događaju ovakve stvari, ako se udara na naše svetinje, šta da očekuje običan građanin – ističe Golo.

On kaže da je Saborna crkva simbol grada Mostara isto kao i stari most.

Ako je neko u stanju, kako ističe Golo, da udari na tu instituciju, šta da onda očekuju Srbi u tom gradu.

Komentar