Grad Trebinje
Republika Srpska

DIREKTOR JAVNOG PREDUZEĆA MOŽEŠ POSTATI I TI: U Banjaluci osvanuo novi bilbord

U Banjaluci je ovih dana osvanuo bilbord sa napisom “Želiš postati direktor javnog preduzeća, a ne ispunjavaš uslove?DA MOGUĆE JE.

Ukoliko se skenira QR kod na crtežu, sve će se samo kazati.

U pitanju je još jedna aktivnost u segmentu kapmanja organizacije “Restart Srpska” a koji se tiče vd direktora.

Mirko Komljenović iz ovog Udruženja kaže za BUKU kako se radi se o kampanji, koja se odnosi na direktore, koji su u statusu VD ( vršioci dužnosti ) pošto oni zakonski, mogu biti birani u tom statusu 90 dana.

“Nerijetko se dešava da oni u tom statusu ostanu i do kraja života. Ova kampanja je osmišljena kako bismo skrenuli pažnju na te nepravilnosti. U kampanji smo koristili ono što je kancelar Višković već jednom izjavio i upravo ako se skenira taj QR kod koji se nalazi na bilbordu on vas vodi na link u kojem premijer VIšković govir kako kada neko ne ispunjava da bude direktor, oni ga imenuju kao VD-a do ispunjenja uslova, a onda ga imenuju za direktora i tako je sve po zakonu” rekao nam je Komljenović

Podsjetimo, premijer Radovan Višković jednom prilikom je izjavio kako kada neko ne ispunjava uslove da bude direktor, Vlada ga imenuje kao v.d. i zakon je ispoštovan.

Iz Restarta su i ranije isticali da je status vršioca dužnosti direktora način da se ti direktori drže pod direktnom političkom kontrolom i to na svakodnevnom nivou, jer mogu biti razriješeni bez obrazloženja, na bilo kojoj sjednici Vlade. Misterija je to što se Vlada nije potrudila da i te vršioce dužnosti drži u zakonitom statusu, pa se na čelnim mjestima nalaze ljudi kojima je davno istekao mandat i rok postavljenja.

“Premijer je dobrim dijelom u pravu, jer je ova materija u domenu javnih preduzeća, a pogotovo javnih ustanova potpuno neregulisana. Primjera radi, kod javnih ustanova ne postoje apsolutno nikakve odrednice niti zakonski propisi koji regulišu imenovanje i/ili dužinu trajanja mandata vršioca dužnosti (sa izuzetkom kada je statut neke ustanove regulisao ovo pitanje). Ipak, u organima uprave je drugačija situacija. Tu je zakon jasan i kaže da neko može biti u v.d. statusu najduže devet mjeseci” rekao je u ranijem intervjuu za BUKU Stefan Blagić iz ovog udruženja.

Osim bilborda , rađena su istraživanja te analize preduzeća sa vd direktorima na čelu tih ustanova.

Komentar