Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Dnevni parking najskuplji u Trebinju, godišnji u Banjaluci

Cijene usluga parkinga u BiH razlikuju se od grada do grada, ali i od gradskih zona. Javno preduzeće “Mostar Parking” sprovelo je zanimljivo istraživanje obuhvativši šest većih bh. gradova, kako bi konačno otklonilo sve dileme oko toga gdje je parking najjeftiniji, a gdje najskuplji.

Kada je riječ o satnim kartama, najviše plaćaju vozači u Trebinju (odnosi se na period od 15.05-15.09). U Zoni 1, koja u svim gradovima predstavlja atraktivnije lokacije, cijena jednog sata parkinga iznosi 3 KM, dok je u Zoni 2 ona duplo jeftinija – 1,50 KM. Sarajevo, Banja Luka i Tuzla imaju identične cijene parkinga, u Mostaru su one nešto jeftinije, a u Zenici najjeftinije.

Kada je riječ o dnevnim kartama, ponovo prednjači Trebinje u kojem karta iznosi 20 KM (odnosi se na period od 15.05-15.09). Poređenja radi, cijena dnevne parking karte u Zenici je pet puta manja za obje zone – samo 4 KM. U Sarajevu i Mostaru su cijene dnevnih karata također 20 KM kao u Trebinju, ali je cijena za Zonu 2 jeftinija u Sarajevu (10) nego u Mostaru (15).

Posebno je zanimljivo vidjeti cijene za mjesečne i godišnje parking karte. Tu dolazi do velikog preokreta, jer je najskuplja cijena mjesečne karte u Zoni 1 Banja Luka (100 KM), dok u Zoni 2 ona iznosi 60 KM.

U poređenju sa Sarajevom, Banja Luka ima gotovo dvostruko skuplje cijene mjesečnog parkinga. U glavnom gradu BiH cijena za Zonu 1 je 55, a za Zonu 2 35 KM. U Zenici je cijena mjesečnog parkinga ista za obje zone (93,60 KM), a interesantno je da je u ovom segmentu Trebinje najjeftinije sa cijenom od 25 KM za Zonu 1.

Ipak, gledajući obje zone, najjeftinije cijene mjesečnog parkinga plaćaju građani Mostara – 25 KM za Zonu 1, odnosno samo 15 KM za Zonu 2.

Uspoređujući godišnje karte, Mostar je opet među najjeftinijima. Cijena godišnje karte za Zonu 1 je 225 KM, a za Zonu 2 samo 135 KM i po tome je grad na Neretvi najjeftiniji od svih većih gradova BiH.

Najskuplje cijene godišnje parking karte su u Banja Luci, gdje one koštaju čak 1000 KM za Zonu 1, a 600 KM za Zonu 2. U Sarajevu su cijene godišnjih karata identične za obje zone, po 660 KM, dok su cijene u Tuzli 600 i 400 KM. U Trebinju razlika između godišnjih parking karata za Zonu 1 i Zonu 2 iznosi samo 60 KM – 220 i 160 KM.

Iz JP Mostar Parking navode da je u Mostaru u povlaštenu kartu (Zona 2) uključena cijela Zona (i ulični i kvartovski parkinzi), a ne samo pojedini parking ili ulica. Po tome je jasno da u ovom gradu, sa povlaštenom kartom od 15 KM mjesečno građani mogu parkirati i na uličnim i kvartovskim parkinzima, dok npr. u Banja Luci ili Tuzli za taj iznos mogu parkirati samo na jednom parkiralištu ili ulici u kojoj živite.

“Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj Zoni 2, u odnosu na Mostar platit ćete više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli 3 puta veću cijenu. Ukoliko u Banja Luci ili Sarajevu želite parkirati u cijeloj Zoni 1, u odnosu na Mostar platit ćete također više od 4 puta veću cijenu, u Tuzli više od 2,5 puta veću cijenu”, navode iz Mostar Parkinga uz zaključak da građani Mostara za svoj novac dobiju “ubjedljivo najviše uključenog područja za parkiranje i to po povoljnijoj cijeni od svih drugih najvećih gradova u našoj zemlji”.

moparking.ba/gradtrebinje.com

Komentar