Grad Trebinje
Republika Srpska

Dobit ide na nove zgrade, reklamiranje i kupovinu električnih automobila

U tom preduzeću nastavalili su sa najavama brojnih investicija koje će se finansirati iz kredita, ali i da će trošiti novac na izgradnju zgrada, reklamiranje i kupovinu novih električnih automobila.

– Elektroprivreda Republike Srpske u novembru prošle godine očekivala je da će 2022. godinu završiti sa gubitkom, ali, kako sada tvrde, ipak je ostvarena dobiti i to od preko 48 miliona maraka.

U tom preduzeću nastavalili su sa najavama brojnih investicija koje će se finansirati iz kredita, ali i da će trošiti novac na izgradnju zgrada, reklamiranje i kupovinu novih električnih automobila.

Krajem novembra 2022. godina tadašnji finansijski direktor Elektroprivrede Republike Srpske Nada Trninić, koje se nedugo potom povukla sa te funkcije, potvrdila je da to preduzeće posluje sa gubitkom ne navodoće koliki će on biti, ali sa nadom da će do kraja te godine gubitak biti smanjen.

Međutim, sada u Elektroprivredi tvrde da su i pored brojnih problema uspjeli ostvariti dobit od preko 48 milion maraka.

– Svih pet proizvodnih preduzeća je poslovila pozitivno a ukupan bruto rezultat MH ERS je bio 54 miliona i 143 hiljade, a neto 48 miliona I 960 hiljada KM – rekao je  Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

I ovaj put najvaljena je realzacija velikog broja investicija, među kojima I HE Dabar koji je se najvaljuje od 2012. godine kada je navedno da će biti na mreži 2017. godine.  

Sa početnih 176 milion maraka sada se došlo do četiri puta veće cijene izgradnje, a sada je plan da se na mreži nađe za 46 mjeseci.  

-Tek prvog februra 2023 aktiviran je kredit od 85 procenata u vrijednosti od 189 miliona evra,a ukupan ugovor za izvođenje svih radova  je 222, 4 miliona evra. Što se tiče roka izgradnje HE Dabar biće završen za 46 mjeseci – naglasio je Petrović.

Elektroprivreda svoje projekte finansira se iz kredita, a u isto vrijem preko 7 miliona maraka planirano je na reklamiranje. Pored toga Uprave je najvaila da će svoj vozni park obogatiti električnim automobilima.

-Tačno je da je matično preduzeće raspisalo teneder na 7,5 miliona maraka za pomoć sportskim kolektivima i humanitranim organizacijama koje žele da nas reklamiraju, a mi smo u mogućnosti da ih platimo u trajanju 12 mjeseci. I ono što smo već pokrenuli je da želimo da kupimo jedan automobil na elektro punjenje, ili dva ili više – dodao je Petrović.

U Trebinju I Laktašima  ERS gradi zgrade kako bi njihovi radnici mogli još kvalitetnije raditi.

– U ovom momentu mi imamo već u izgradnji dvije zgrade, poslovne prostorije. Jedna je u Laktašima, druga je u Trebinju. radi se o dvije velike I kvalitetne zgrade koje će nam omogućiti bolji i kvalteteniji rad, a  planiramo reknstrukciju našeg objekta na Kalovitim brdima – istakao je Jovica Vlatković, direktor za investicije Elektroprivrede RS.

U Elektroprivredi ponovo su podvukli i mogućnost problema sa prenosom elektične enrgije, navodeći da je Elektroprenos BiH dao previše načelnih saglasnoti za izgradnju solarnih elektrana.

BN Foto: Srna

Komentar