Grad Trebinje
Košarka

DOBRE VIJESTI ZA SRBIJU U Denveru žele da njihovi asovi igraju za reprezentaciju, da li će se Jokić predomisliti

To da Nikola Jokić neće igrati ovog ljeta za Srbiju, ni na kvalifikacionom turniru, ni na Olimpijskim igrama ako “orlovi” izbore plasman, bila je vijest koja je uzburkala strasti u Srbiji ove sedmice, ali ona je sada dobila nastavak. Dobar, po ovdašnju košarku.

Naime, u petak je predsjednik košarkaških operacija Denver Nagetsa, Tim Koneli, odgovarao na pitanja američkih novinara o ovoj, ali i sljedećoj sezoni.

Jedan od novinara je, kako je istakao, na insistiranje srpskih pratilaca na Tviteru, pitao Konelija – šta može da se uradi da Jokić bude odmoran i za reprezentaciju. Nikola je, podsjetimo, odigrao sve mečeve ove sezone, 72 do plej-ofa i 10 u njemu.

– Problem je što Nikola hoće da igra svaki meč, a i što bismo mi voljeli da je on stalno na terenu (smijeh), a teško je napraviti dobru ravnotežu… Međutim, dvije stvari su potpuno jasne – mi kao Nagetsi želimo da naši igrači budu u prilici da igraju za nacionalne selekcije, a druga je – pričaćemo sa Džokerom da se ubuduće odmara (preskače određene NBA mečeve) – započeo je prvi čovjek ekipe iz Kolorada.

Tome je dodao i sljedeće:

– Mi u klubu smo ponosni kada naši igrači predstavljaju svoje reprezentacije na međunarodnim takmičenjima, ali, uz to, takođe razumijemo nevjerovatan napor koji je ova i ovakva sezona iziskivala od naših momaka… Ova sezona je bila na poseban način komplikovana – istakao je Tim Koneli.

Ove riječi jasno ukazuju na dva važna faktora za ono što slijedi.

– Najprije, to da je umor, zaista, bio glavni razlog što Nikola Jokić nije mogao da se stavi na raspolaganju selektoru Kokoškovu. Uostalom, odigrao je ubjedljivo najviše minuta u posljednje dvije NBA sezone (čak 400 minuta više od drugoplasiranog na toj listi, Džejsona Tejtjuma, a 800 više od osmoplasiranog, Rudija Gobera)…

A i nedavno je novinar “Denver posta” Majk Singer rekao da je poslije trećeg meča Denvera i Feniksa jedan od članova stručnog štaba otkrio da u klubu nikad nisu vidjeli toliko umornog srpskog asa.

Drugi faktor za ono što slijedi jeste optimistična izjava Konelija da će se u Nagetsima pričati o načinima da se Jokiću smanji minutaža, što znači da bi on trebalo da, kako sezone prolaze, bude odmorniji za ljetne aktivnosti s reprezentacijom. Uostalom, tek mu je 26 godina i pred njim je još mnogo uspješnih sezona, ako ga zdravlje posluži.

Inače, i bez Jokića “orlovi” su uspješno počeli sa pripremama za olimpijski kvalifikacioni turnir, i to sjajno predvođeni novom nadom srpske košarke na “Akropolis kupu” u Atini.

Od “reprezentativnih vijesti” na ovu, olimpijsku temu, još samo dodatak da su Amerikancima zasad učešće na Olimpijskim igrama potvrdili najprije sjajni bek Portlanda Demijan Lilard, pomenuti Tejtjum iz Bostona i zvijezda Golden Stejta Drejmond Gril, a danas i drugi na listi košgetera u sezoni koja se privodi kraju, zvijezda Vašingtona, Bredi Bil.