Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Budžet stabilan, u januaru povećanje penzija

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Izvršni komitet ove stranke zaključio da je budžet Republike Srpske stabilan, da se izmiruju sve budžetske obaveze, a što je vidljivo iz drugog rebalansa budžeta koji iznosi 3,636 milijardi KM i viši je od planiranog prvim rebalansom.

“Redovno izmirujemo sve obaveze, nismo imali smanjenja, imamo stabilne prihode iako postoje određeni problemi uzrokovani virusom korona. Srbija će nam doznačiti 20 miliona evra za budžet Srpske”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u proširenom sastavu.

On kaže da će bruto domaći proizvod biti manji za pet odsto, ali da je to najmanje smanjenje u regionu nakon Srbije, dok je pad uvoza 10 odsto, a izvoza osam.

“Pokrivenost uvoza – izvozom je ostala na 75 odsto čime smo posebno zadovoljni. Treba reći da smo izgubili 18.000 radnih mjesta, zbog virusa korona, ali smo obezbijedili 20.500 novih što je povećanje i izuzetno je važno”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da će od 1. januara 2021. godine penzije u Srpskoj biti povećane za 3,5 od četiri odsto, što govori o očuvanja penzionog sistema.

Kada je riječ o izborima, Dodik je naveo da je Izvršni komitet konstatovao da je SNSD pokazao izbornu snagu, pobijedivši u 42 opštine u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH /FBiH/.

“Uspjeli smo da povećamo snagu SNSD-a u Republici Srpskoj. SNSD je povećao broj glasova, jer smo 2016. godine imali 202.503, a sada imamo 207.142 glasa. Imamo i veći broj odbornika u lokalnim zajednicama za 51 i sada ih je ukupno 441, a jedina smo partija koja u svim opštinama i gradovima ima odbornike”“, rekao je Dodik i napomenuo da se može očekivati da predsjednici lokalnih organizacija SNSD-a, koji nisu dobili izbore, podnesu i ponude ostavke.

Prema njegovim riječima, u februaru ili martu naredne godine biće formiran izborni štab SNSD-a za opšte izbore 2022. godine i da SNSD ostaje privržen koaliciji sa ostalim političkim partijama.

“Kada je riječ o izborima u Mostaru, sutra ću posjetiti ovaj grad i razgovarati sa srpskim predstavnicima i ostalim subjektima izbornog procesa. Ako govorimo i izborima u Doboju, Izvršni komitet SNSD je saglasan u podršci našoj gradskoj organizaciji koja je ostvarila odličan rezultat na izborima koji su bili pošteni i nema potrebe da budu ponovljeni, jer su drugi izazvali problem”, kaže Dodik.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Dodik je ocijenio da je i dalje kompleksna i da Republika Srpska intenzivno radi na nabavci vakcine protiv virusa korona, a vakcinacija će biti dobrovoljna.

On kaže da Srpska sa FBiH i EU pokušava obezbijediti dovoljno vakcina, ali da to radi i sa Rusijom i Srbijom, te da je sačinjen predugovor sa ruskim proizvođačem o nabavci milion doza vakcina i da se posredstvom evropske mreže može očekivati nabavka nekoliko stotina hiljada.

“Velika je izloženost zdravstvenog sektora i pozdravljamo napore koje je Vlada Srpske učinila da bi ga podržala. To nije malo, jer u bolnicama u Srpskoj trenutno ima 1.047 pacijenata zaraženih virusom korona, a dan ležanja košta više od 2.000 KM, što govori o visini troškova”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da politika u Sarajevu pokušava da iscenira priču o izgradnji hidroelektrana na Drini i aerodroma u Trebinju, ističući da je Srpska autonomna za sve dogovore o ovim investicijama. 

SRNA