Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik, Komšić i Džaferović s Nelsonom: SAD ostaju partner BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji dvije zemlje, aktivnostima BiH na njenom evropskom putu, te aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su i ovaj put zahvalili američkom ambasadoru za doprinos Sjedinjenih Američkih Država u stabilizaciji prilika u BiH, kao i za podršku u procesu evropskih integracija. Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi BiH dobila kandidatski status u narednom razdoblju.

Važna tema sastanka je bilo i unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje koje će biti intenzivirano skorim potpisivanjem Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a.

Razgovarano je i o modalitetima borbe protiv pandemije COVID-19. U tom kontekstu članovi Predsjedništva BiH su informisali američkog ambasadora o naporima koje čine institucije BiH u odbrani od pandemije i nabavci vakcina za građane Bosne i Hercegovine. Također su informisali ambasadora Nelsona o aktivnostima na rješavanju problema ilegalnih migracija na našim prostorima. Na tom putu BiH treba pomoć, kako bi sistemski i adekvatno riješila ovu aktuelnu krizu, naglasili su članovi Predsjedništva BiH.

Ambasador Nelson je istakao da će Sjedinjene Američke Države i dalje nastaviti raditi kao partner Bosni i Hercegovini u provođenju svih potrebnih reformi koje će omogućiti bolji život građanima BiH. Pozvao je članove Predsjedništva BiH da zadrže lidersku poziciju u budućim koracima ka bržem provođenju pomenutih reformi, u cilju bržeg napretka naše zemlje ka postavljenim vanjskopolitičkim ciljevima.