Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Mislim da je danas Schmidt shvatio da ne može da uđe ni u jednu instituciju RS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se javnosti nakon završene sjednice izvršnog komiteta SNSD-a poručivši da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas shvatio da nije dobrodošao u RS i da zbog toga nije došao u Banja Luku.

Poručio je da jasno svima da SNSD odbacuje bilo kakvu mogućnost da se prihati legitimitet Christiana Schmidta u BiH.

“To je za nas apsolutno neprihvatljivo i da u tom pogledu mislimo da se treba odustati i da mi nećemo prihvatiti njegovu odluku. Dakle, on ne može da uđe ni u jednu instituciju u RS-u. Bilo s kim da se želi sastati, to mu nije na raspolaganju. Njemu je to savršeno jasno i vidim da je odustao od dolaska u Banju Luku. To je krisno za njega i dobro je da shvata da nije dobrodošao”, poručio je.

Dodik je istakao da je na dnevnom redu bila tema aktuelnog stanja u Republike Srpske i na nivou BiH, ali i nekim regionalnim i drugim pitanjima.

“SNSD smatra da je situacija u RS-u stabilna. Ekonomsko i političko stanje je dobro. Vladajuća koalicija djeluje i funkcioniše u skladu sa koalicionim dogovorom i na tom polju radimo na međusobnom povjerenju”, rekao je Dodik.

Poručio je da opozicija u Srpskoj radi isključivo samo u poziciji svojih politika koje ne održavaju ni vrijeme ni temu.

“U svakom slučaju to predstavlja njihovo pravo da se bave svojim radom. Ostat ćemo posvećeni jačanju političke situacije, jačanju institucija u RS-u što je osnovni odraz te političke situacije”, kazao je.

Naglasio je da političku situaciju ugrožavaju intervacionizmi nelegalnih međunarodnih predstavnika, bilo to u vidu, kako Dodik često neosnovano pominje lažnog visokog predstavnika Christiana Schmidta ili na drugim načinima.

“To je kolonijalni metod koji je protivustavan. Pored toga RS ostaje stabilna i ima prijatelje koji je razumiju”, naveo je.

Dodao je da će finansijska situacija u Republici Srpskoj u biti stabilna i da ništa ne može ugroziti ekonomsku moć ovogo bh. entiteta.

Naveo je da će pratiti praktično ponašanje koalicionih partnera na državnom nivou. Naglasio je da će po prilici koordinirati po tom planu.

“SNSD smatra da je situacija u BiH stabilna u sigurnosnom smislu. SNSD prihvata da se produži mandat Althea, ali je protivnik uključenja Velike Britanije u taj mandat”, rekao je Dodik.

Komentar