Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik nakon sastanka sa ministrima “Počinje čišćenje u javnoj upravi”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon razgovora sa ministrima u novoj Vladi, izjavio je da je razgovarano o odgovornostima Vlade.

Dodik je rekao da je u Vladi 11 novih ljudi i da je prioritet održanje političke stabilnosti u Republici Srpskoj.

– Srpska nastavlja sa rastom makroekonomskim parametara. Prodječna plata je 1.211 KM. Od 1. januara ide rast plata od četiri odsto i penzija 13 odsto. Na nivou BiH ostajemo posvećeni Ustavu BiH i poziciji Srpske. To je prestanak prenosa nadležnosti i vraćanje onih nadležnosti koji su uzeti Srpskoj. Sa FBiH treba otvoriti svaku vrstu ekonomske i infrastrukturne saradnje. Nakon izbora Savjeta ministara stvara se uslov da sa njim Vlada Republike Srpske zatraži zajedničku sjednicu – kaže Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ne prihvata lažnog visokog predstavnika niti će prihvatiti njegove odluke.

– Mi smo za kretanje ka EU, ali nismo zadovoljni činjenicom da se na ovakav način tretira Republika Srpska. Odluka o kandidatskom statusu je donesena zato što to treba zapadu i može da da određene rezultate. Što se tiče saradnje sa SAD, ostajemo privrženi kontaktima, uz daznanje da su sve ovdje radili na štetu Srpske. Ali ne možemo da zaobiđemo tako veliku zemlju. Srpska ostaje protiv integracija u NATO. Određena saradnja moguća, ali vidjećemo na koji način. Jeste donesen program ferormi, ali tamo piše da to ne prejudicira članstvo – kaže Dodik.

Rekao je da Vlada djeluja na nivou koalicije.

– Premijer je prošao težak period konsultacija. Počećemo u javnoj upravi da čistimo sve one koji se vode da su zaposleni, a nisu zaposleni, ne dolaze na posao. To će se vidjeti za sedam dana – kaže Dodik.

Komentar