Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici, već je to isključivo Savjet bezbjednosti UN, te da to ozbiljna država kakva je Njemačka zna.

Dodik je ocijenio da političar formata Kristijana Šmita zna kakve su procedure za imenovanje visokog predstavnika predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i da će izbjeći avanturizam nelegalnim dolaskom u BiH.

– Rečenicu da mu na raspolaganju stoje izvršna ovlaštenja, koju je izgovorio pred njemačkim parlamentom, vidim kao neupućenost u mandat i ovlaštenja institucije visokog predstavnika onako kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom – istakao je Dodik, upitan da prokomentariše Šmitovu izjavu da će 1. avgusta stupiti na dužnost visokog predstavnika u BiH i da su mu na raspolaganju izvršna ovlaštenja Kancelarije visokog predstavnika, koja je i dalje potrebna BiH.

Dodik je naglasio da i dalje smatra da je vrijeme međunarodnog intervencionizma na način kako je dio međunarodne zajednice tretirao BiH – prošlost i da je davno bio trenutak da o budućnosti BiH razgovaraju oni koji svoje mandate crpe na izborima.

– Neizabrani stranac, koji bi eventualno došao i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina protektorata napravljeni. Kakvu nam poruku šalju 26 godina nakon okončanja građanskog rata ako je jedini vid pomoći BiH namjesnik i to nametnut mimo svih procedura i pravila neka se zapitaju svi, posebno oni koji oduševljeno dočekuju protektora, koji bi trebalo da ispunjava njihove ratne želje i ciljeve – istakao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da, ako EU od BiH očekuje da bude pravna i uređena država, ne bi smjela da na nepravan način više interveniše u BiH.