Grad Trebinje
Republika Srpska Uncategorised

Dodik o pozitivnim signalima EU: Evropski put predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja za Srbe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je pozdravio najavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će preporučiti Evropskom vijeću otpočinjanje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Međutim, Dodik ističe još jednom kako njena najava ne znači mnogo ukoliko nećemo dobiti datum Međuvladine konferencije na kojoj bi zvanično otvorili pregovore. Razloge zašto to nije realno očekivati smo objasnili u tekstu sa stručnjakom za evropsko pravo Vladimirom Međakom.

Kazao je još kako je zadovoljan pozitivnim signalima iz Evropske unije jer ona za Srbe predstavlja, kako kaže, ispunjenje nacionalnog cilja o Srbima bez granica.

“Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je evropski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja – život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica”, poručio je.

Dodik je posebno zahvalio partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sagovornicima “koji u potpunosti razumiju činjenicu da je BiH mala EU”.

“Da može funkcionisati i da ide naprijed samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednačinu. Tada imamo pozitivan rezultat. Svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje naših različitosti u pozitivne procese, nego jednačina koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste”, zaključio je.

Komentar