Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Pamtićemo Atanasija kao istinskog pastira

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim vernicima, posebno onima u Hercegovini povodom upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija.

“Sa žaljenjem sam primio vest da se upokojio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić, jedan od najuticajnijih episkopa i bogoslova u celom pravoslavnom svetu. Vladiku Atanasija pamtićemo kao istinskog pastira, sastradalnika našeg naroda u Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, gde je često boravio“, istakao je Dodik, prenose Novosti.

On je naveo da je vladika Atanasije došao u Republiku Srpsku početkom rata, gde je delio sve patnje svog naroda kroz rat, ali i nakon rata, i nikada ni pred čim i ni pred kim nije ustuknuo, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

“Vladika Atanasije dao je nemerljiv doprinos obnovi Crkve u Hercegovini, ali i celoj Republici Srpskoj, kao i u ostalim zemljama gde žive Srbi. Ogroman doprinos dao je i teološkoj nauci, kojom se bavio do poslednjih trenutaka svog života“, naglasio je Dodik.