Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik: Protektorat međunarodne zajednice BiH DOVEO DO RASPADA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se u Beogradu na Samitu nesvrstanih, povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Postoji protektorat međunarodne zajednice koji je BiH doveo do raspada. BiH je nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Savjeta bezbjednosti o tome – naveo je Dodik.

Dodao je da svjetske sile pokušavaju da nametnu rješenja BiH, te da je stvorena klima nepovjerenja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik susreo se danas u Beogradu sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a i ministrom spoljnih poslova Maldiva Abdul Šahidom, piše RTRS.

“Korona ogolila odnos velikih prema malima”

Dodik je rekao u obraćanju na Samitu i da je kriza sa virusom korona potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malim.

Dodik je u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH uputio iskrene čestitke predsjedavajućem Pokreta azerbejdžanskom predsjedniku Ilhanu Alijevu na plemenitoj i velikodušnoj odluci da se ovaj sastanak povodom 60 godina velikog jubileja održi u Beogradu, jer je time iskazao poštovanje prema osnivačima Pokreta nesvrstanih, ali i dobronamjerno liderstvo.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao domaćinu skupa, na organizaciji i gostoprimstvu, navodeći da je ovaj skup najmasovniji multilaterani događaj u protekle dvije godine.

Dodik je napomenuo da je od 2019. godine svijet prošao kroz jednu od najvećih kriza modernog doba, uzrkovanu širenjem vorusa korona, te ocijenio da je ta situacija pokazala slabost velikih naizgled uređenih sistema poput EU, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pri tome potpuno zaboravili na male zemlje van tog sistema.

– Na početku epidemije koja je pogodila svijet, bogate zemlje su zaboravile na male, regionalne organizacije su se ponašale kao da nemaju ni strategiju ni resurse da pomognu kako svojim članicama, tako i ostalim – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pokušaji da se blagovremeno obezbijede zaštitna medicinska sredstva i oprema protiv korone, a i mnogo propusta u nabavci vakcina, kao što je iskustvo i BiH bilo na grananici prevare, pretvorili su se u bespoštednu borbu opet na štetu manjih i siromašnih.

– Kao da svi životi ne vrijede isto. Ova kriza je potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malim. I opet su male zemlje dobile pomoć od onih koji nisu zaboravili važnost prijateljstva, poštovanje i solidarnost u međunarodnim odnosima – istakao je Dodik, te podsjetio da Pokret nesvrstanih ne gubi iz vida svoje principe poštovanja ljudskih prava, mira, bezbjednosti.