Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik: Rekao sam da nemamo planove da se otcijepimo

Ovo je važan i uspješan sastanak za BiH, rekao je Džaferović

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak članova Predsjedništva BiH sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock).

Nakon sastanka su se članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Šefik Džaferović obratili medijima.

‌- Ovo je važan i uspješan sastanak za BiH. Moj utisak je da možemo očekivati veći angažman Njemačke. Na sastanku sam rekao da je izlaz u deblokadi institucija, prekidu urušavanju institucija kroz zaključke NSRS. U BiH trebamo ići dalje u vladavini prava i ka NATO i EU integracijama – rekao je Džaferović.

I Dodik je komentarisao sastanak s Berbok.

– Cilj je da se uz posredstvo Njemačke pokaže šta se može uraditi. Postavio sam pitanje da li se zbog situacije u Ukrajini može dobiti kandidatski status za EU. Rekao sam da nemamo secesionističke planove.

Čuo sam razne nebuloze od Komšića, kao što je to da se Srbija i Hrvatska miješaju u pitanja BiH. Treba više podržavati EUFOR-ove procjene o sigurnosti, a ne političku propagandu iz Sarajeva.

Postoji saglasnost

– Nismo pričali o sankcijama meni, znate koliko to njih zanima. Nije se pričalo o sankcijama Rusiji, jer ponavljam sastanak je bio korektan – poručio je Dodik, te dodao kako postoji saglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke kreira neutralna pravna analiza o stanju u našoj zemlji.

Istakao je i to da je rekao da se budućnost Evrope ne može graditi tako što će se razgrađivati neke pojedine države.

Secesija države

– Tako se ni BiH ne može graditi ako se ne poštuje ustavni položaj Republike Srpske. Mislim da imamo saglasnost u tome da se pod pokroviteljstvom Njemačke napravi jedna potpuno neutralna pravna analiza o stanju bez političke primjese i pridodavanju želja. I da se jedna surova, pravna analiza napravi o tome šta je rađeno i kakva je situacija u BiH i da na bazi tog dokumenta možemo razgovarati. Čini mi se da je to ministrica razumjela i da bi se to moglo očekivati u budućem vremenu – dodao je.

Kaže da je Baerbock pojasnio da u BiH nema pokreta vezanog za secesiju države.