Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Srpska ima najviše zaposlenih u svojoj istoriji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska bilježi istorijski maksimum kada je riječ o zaposlenima, kojih je trenutno više od 275.000.

On je napomenuo da je 2019. godine bilo zaposleno oko 272.000 radnika.

Dodik kaže da je Srpska zadržala ekonomsku aktivnost i da bi svi željeli da je stanje mnogo bolje, ali da ne treba zanemariti podatak da je prosječna plata za juli ove godine bila 1.019 KM.

On je istakao da je Srpska finansijski stabilna i da se ide i sa povećanjem penzija.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je za RTRS da Republika Srpska ima snažnu stopu rasta BDP-a koja je u dva kvartala ove godine veća 10 odsto nego lani.

“Imali smo povećanje kada je riječ o porezima i doprinosima i ostalim javnim prihodima 13 odsto u odnosu na lani, a indirektnim 17 odsto. Izvoz je veći 12 odsto, a ukupna stopa pokrivenosti uvoza izvozom je viša od 80 odsto”, naveo je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će aktuelna vlast zajedno sa koalicionim partnerima dobiti izbore naredne godine, što uključuje i pozicije predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva.

“Bićemo i dalje najjača politička struktura i formiraćemo vlast u Srpskoj i na nivou BiH o čemu govori i podrška ljudi iz svih krajeva Srpske na našim stranačkim skupovima”, rekao je Dodik i dodao da takav broj ljudi, poput onih na Mrakovici, ne može da skupi opozicija.

Govoreći o situaciji u Banjaluci, Dodik je ocijenio da je u zastoju.

“Vlada Republike Srpske je obezbijedila sredstva za besplatne udžbenike za četiri razreda osnovne škole. Mnoge priče izmišlja gradonačelnik (Draško Stranivuković) što je nevjerovatno i očigledno je da nije jak i da ne može da obavlja funkciju. NJegovo paradiranje ništa ne znači i morao bi da očisti grad”, rekao je Dodik.

On je naveo da Banjaluku treba pripremati kao glavni grad države koji mora da ima koncertnu dvoranu u kojoj će svirati filharmonija kada nezavisnost bude proglašena.

“U Banjaluci lično mogu da pokažem šta sam napravio, a šta može on (Stanivuković)?”, upitao je Dodik.

Dodik je naglasio da nije kum sa Miletom Radišićem i da je to rekao i lideru PDP-a Branislavu Borenoviću.

“Ne znam zašto je problem da u Banjaluci bude kupljena zgrada Uprave za indirektno oporezivanje? Nema kriminala i sigurno je da Banjaluka treba da dobije nešto dobro, ali sve govori o njima koji su sitne duše i ne mogu ništa da urade”, rekao je Dodik.

SRNA