Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Srpska ima sve više prijatelja

Republika Srpska ima sve više prijatelja u svijetu koji razumiju našu ustavnu poziciju u BiH i ne opravdavaju pritiske djela zapadnih zemalja, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Našim prijateljima jasno kažem da je Srpska sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav – naglasio je on.

Ističe da je protekle sedmice održan sastanak sa mađarskim predsjednikom Vlade Viktorom Orbanom u Budimpešti, na kojem je izražena spremnost Mađarske da preuzme projekte u Srpskoj koje je otkazala vlada Njemačke.

– U autorskom tekstu jasno sam naveo da je Republika Srpska još uvijek opredijeljena za punopravno članstvo BiH u EU, što smo pokazali podrškom usvajanju zakona iz 14 ključnih prioriteta. Svi u pregovore s EU možemo kada svi u BiH prihvate dvije stvari – dodaje on.

Kaže da, prvo, da se o svemu može odlučivati bez stranaca.

– Drugo, da se u praksi vidi kako je Sarajevo odustalo od opstrukcija učešća Republike Srpske u procesu EU integracija u njenom punom kapacitetu – naglasio je Dodik.

Ističe da je juče u Ankari razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o političkoj situaciji u BiH, te uticaju pojedinih zapadnih zemalja na odluke koje donose bošnjački političari.

Komentar