Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik u klin, funkcioneri SNSD u ploču: Obren Petrović na seminaru NATO

Član Predsjedništva SNSD i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Obren Petrović, nalazi se u dvodnevnoj posjeti Finskoj, gdje prisustvuje seminaru koji organizuje Parlamentarna skupština NATO.

Petrović je, inače, član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (NATO) pa se, u skladu s tim, valjda podrazumijevao njegov odlazak na NATO seminar u Finskoj.

U društvu s Petrovićem u Helsinki je otputovao i Nikola Lovrinović, visoki funkcioner HDZ BiH, a teme dvodnevnog seminara koji je organizovao Zapadni vojni savez su “ruski rat protiv Ukrajine, klimatske promjene i sigurnost Nordika u tranziciji”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Parlamentarci će razgovarati o pogledima Finske i Švedske na ulogu NATO u jačanju mira i sigurnosti, o ratu Rusije protiv Ukrajine, o izgradnji vojnih kapaciteta u uslovima promjene geopolitičkog i sigurnosnog okruženja, te o predstojećem Godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO, koje će se od 18. do 21. novembra 2022. održati u Madridu – navodi se u zvaničnoj najavi navedenog događaja, koja je objavljena na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH.

U Petrovićevom odlasku u Finsku i prisustvovanju NATO seminaru, vjerovatno, ne bi bilo ništa čudno da njegov stranački šef i lider SNSD, Milorad Dodik, javno ne iznosi najteže moguće ocjene o tom vojnom savezu, održava najbliže moguće odnose s Rusijom i poručuje da Republika Srpska i BiH nikad neće biti članovi NATO saveza.

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ljubiša Krunić, za Srpskainfo kaže da nije iznenađen time što visoki funkcioneri SNSD redovno prisustvuju brojnim događajima koje organizuje NATO, uprkos javnim stavovima njihovog lidera, koji je deklarativno žestoki protivnik bilo kakvog približavanja tom vojnom savezu.

– Odlazak Obrena Petrovića na NATO seminar još jednom je pokazao da najviši funkcioneri SNSD imaju odličnu saradnju s tom vojnom organizacijom, da se ta saradnja odvija iza kulisa dok, u isto vrijeme, za domaću javnost glume da su nekakvi veliki rusofili, a lider SNSD svaku predizbornu kampanju koristi da se slika s predsjednikom Rusije. Petrovićev odlazak u Helsinki i prisustvovanje NATO seminaru, i to u vrijeme otvorenog sukoba Rusije i NATO u Ukrajini, predstavlja pravi prikaz realnosti i toga ko je na čijoj strani – smatra Krunić.

SAVJETNICA I ATLANTSKI SAVJET

Dok lider SNSD Milorad Dodik ne krije da mu je Rusija daleko draža od Zapada i NATO, njegovi najbliži saradnici često su viđeni gosti na događajima koje organizuje zapadna vojna alijansa.

Srpskainfo je, podsjećamo, u maju ove godine objavio da je savjetnica aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku, Ana Trišić Babić, tih dana boravila u Parizu, gdje je prisustvovala dvodnevnoj konferenciji Atlantskog savjeta, američke organizacije koja ima najbliže moguće odnose s NATO.

srpskainfo.com

Komentar