Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik uvjeren da će Republika Srpska biti samostalna (Video)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da Srbi nikad nisu bili svjesniji svog identiteta, i da to uvjerenje zasniva na zajedničkim stavovima većine po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Dodik je, za MIS televiziju iz Australije, rekao da je uvjeren da će Republika Srpska biti samostalna i da ima snage da izdrži sva politička i ekonomska uslovljavanja u tom procesu.

Dodik kaže da Srbi svoj snažan identitet grade na svijesti o velikoj žrtvi predaka u Drugom svjetskom ratu, što je pokazano i u filmu “Dara iz Јasenovca”, kao i na 28.000 Srba poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Kaže da nacionalno jedinstvo jača i odbacivanjem pokušaja nametanja kolektivne krivice za ratove i sviješću o neprikosnovenosti Republike Srpske.

– Možda bi se mi lakše pomirili da imamo svoju državu Republiku Srpsku i da oni imaju svoju. Vjerovatno bi se lakše pomirili. Strpani smo u Bosnu i Hercegovinu i ovdje se stalno pokušava obezbijediti dominacija. Srbi ne žele dominaciju. Žele samo Republiku Srpsku i ništa više – kaže Dodik.

Dodik naglašava da stabilnosti Srpske doprinosi i odličan odnos njenog rukovodstva sa funkcionerima Srbije predvođenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

– Vučić je imao najvidljivije korake praktične pomoći Republici Srpskoj koja se ogledala i kroz podršku projektima lokalnog razvoja, ali i kroz podršku saniranju posljedicama pandemije, a evo sada i pri nabavci vakcina i u tome da naši ljekari idu u Srbiju da se vakcinišu – ističe Dodik.

Srpski član Predsjedništva ističe da je Republika Srpska jedina u BiH stabilna i da iz te snage proizlazi i mogućnost da odbija povoljene kredite MMF-a kad ti aranžmani sadrže politički ucjene.

Poručuje da će se Srpska oduprijeti i pritiscima koje Bošnjaci prizivaju od američkog predsjednika Džoa Bajdena.