Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik: Vijeće sigurnosti UN nije izabralo visokog predstavnika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Vijeće sigurnosti UN nije izabralo visokog predstavnika.

Po njegovim riječima, kako se moglo vidjeti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tijela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

Dodik je naglasio da se stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom.

Upitan da prokomentariše obraćanje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković na sinoćnjoj sjednici Dodik je istakao da je njenim antiustavnim ponašanjem pred Savjetom bezbjednosti Predsjedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena.

– Bisera Turković ni juče pred Savjetom bezbjednosti UN nije bila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote – konstatovao je Dodik.