Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik zadovoljan ekonomskim rastom “Srpska nikada nije imala veći broj zaposlenih, idemo u dobrom pravcu”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska bilježi značajan ekonomski rast u ovoj godini, te rekordnu pokrivenost uvoza izvozom, koja je iznad 80 odsto, kao i da su očekivanja da se godina završi sa suficitom.

Dodik je istakao da je prosječna isplaćena plata u Republici Srpskoj 510 evra, čime je, kako je naveo, već premašen cilj da prosječna plata bude 1.000 KM.

– Imamo i rekord u broju zaposlenih. Nikada Republika Srpska nije imala veći broj zaposlenih, što govori o tome da se krećemo u dobrom pravcu – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Govoreći o rastu bruto domaćeg proizvoda, Dodik je podsjetio da je apsolutni iznos BDP-a, kada je vladajuća koalicija došla na vlast u Republici Srpskoj, bio 4,3 milijarde KM, a da je danas prešao 12 milijardi KM.

– Danas smo u prilici da imamo višak prihoda, koji ostvarujemo po svim prihodovnim stavkama u budžetu, zbog čega idemo na rebalans. Zahvaljujući povećanju indirektnih i direktnih poreza, mnoge opštine će imati povećane prihode – istakao je Dodik.

Sve to, tvrdi Dodik, pokazuje da je Republika Srpska na dobrom putu, stabilna, bez bojazni od problema u funkcionisanje budžeta.

– Očekujemo da ovu godinu možemo da završimo sa suficitom, što je dobra vijest za svakog – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio i na povećanje penzija koje se ostvaruje kontinuirano i pored disbalansa koje Srpska ima sa više od 230.000 penzionera na 267.000 zaposlenih.

– Kada sam prvi put došao na čelo Vlade 1998. godine, godišnja masa sredstava za penzije je bila 9,2 miliona KM, dok je danas mjesečna tranša za penzije 100 miliona KM, što govori o tome da se krećemo dobrim putem, kojim ćemo nastaviti – naglasio je Dodik.

“Zašto se sada diže galama” Dodik poručuje da treba uhapsiti sve osumnjičene za ratne zločine

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da sve osumnjičene za ratne zločine treba uhapsiti i poručio da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu BiH.

Predsjedništvo BiH može donositi odluke ako sva tri člana odlučuju. Ono što su oni juče uradili je karikatura koja ne doprinosi ničemu. Treba dozvoliti da pravosuđa zemalja u regionu rješavaju slučajeve ratnih zločina, rekao je Dodik novinarima komentarišući hapšenje bivšeg funkcionera federalnog MUP Edina Vranja koji se sumnjiči za ratne zločne u Goraždu.

On je istakao da je Srbija demokratski organizovana zemlja i pravna država.

– Svako ko se sumnjiči za ratni zločin treba da bude priveden i ovdje u BiH. Zašto se sada diže galama o posljednjem slučaju, pa koliko su oni Srba uhapsili? Sud treba da odluči da li je neko kriv ili nije, a ne Komšić i Džaferović. Njih dvojica čine sve kako bi se ovdje sve raspalo – rekao je Dodik i podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH selektivni, jer su uglavnom procesuirali Srbe.

On kaže da Komšić i Džaferović ne mogu ambasadora Srbije Aleksandra Đorđevića zvati na kafu, a nakon toga sve predstaviti kao pozivanje na konsultacije u veoma zvaničnoj diplomatskoj formi.

– Čestitam ambasadoru Srbije na dostojanstvenom ponašanju. Ne može se Srbija svesti na minimalnu mjeru i pozivati nekoga na kafu. Priča u Sarajevu da su oni žrtve, govori da žele da zaštite zločince koji su počinili zločine nad Srbima i to im je osnovna politika. Jasno je kuda sve ide u BiH, a to je skrnavljenje i zloupotreba institucija, te suprotstavljanje pravnoj državi – zaključio je Dodik.