Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Dogovor ostavlja dovoljno prostora za krađu izbora”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je povodom dogovora koji je postignut u Laktašima između lidera na državnom nivou.

Osvrću se na tehničke izmjene koje su predložene dogovorom sa sastanka, a za koje ističu da ne povećavaju integritet izbornog procesa, odnosno da je ostavljeno dovoljno prostora za krađu.

“Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu… Čini se da je terminologija koja se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljena tako da sačuva mogućnost izborne prevare, koja je napravila problem i tokom izbora u oktobru 2022., a ne da obezbijedi da se glasački listić svakog građanina prebroji ispravno”, poručili su.

Inače, vezano za tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, lideri su dogovorili da bude povučen trenutni prijedlog koji je u parlamentarnu proceduru uputila SDA nakon upozorenja Kristijana Šmita da se domaći akteri moraju dogovoriti, a da umjesto toga bude obezbijeđen softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića.

Osim toga, dat je rok Draganu Čoviću da napravi nacrt političkih izmjena Izbornog zakona BiH, što je on i uradio u ponedjeljak ove sedmice te je njime predvidio izmjenu načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Međutim, Američka ambasada ponavlja i insistira na svom vrlo jasnom stavu da izmjene u Predsjedništvu BiH mogu biti napravljene samo kroz Ustav.

“Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalni način da se odgovori na presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane”, naglasili su i ovaj put.

Osvrnuli su se i na ostale odredbe dogovora, a koje se odnose na zatvaranje izborne liste, obavezno glasanje, izmjenu cenzusa i ostale prijedloge iz vladajuće državne kuhinje.

“Drugi prijedlozi u dokumentu bi ojačali postojeći neodgovorni sistem i pomjerili stranačku politiku Bosne i Hercegovine ka oligarhiji, što je upravo pogrešan smjer za demokratiju u zemlji”, jasna je poruka.

Na kraju, posebno su istakli izbor u biračke odbore poručivši im između redova da je način koji su osmislili za njihov izbor nedemokratičan i da vodi ka većoj stranačkoj kontroli izbornog procesa.

“Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima je od suštinskog značaja za jačanje demokratije u zemlji”, poručili su iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

(Klix)  

Komentar