Grad Trebinje
Svijet

Dojčevele: Vakcina protiv korone za manje od jednog evra?

Njemački naučnik Mihael Piontek nije bio najbrži u pronalasku vakcine protiv korone, ali vjeruje da će omogućiti vakcinu pristupačnu cijelom svijetu, piše Dojče vele.

Daleko od medijske pompe Pontek radi na vakcini sa svojom malom firmom Artes Biotehnolodži iz gradića Langenfelda na zapadu Njemačke.

Oni su već na bazi kvasca napravili uspješnu vakcinu protiv hepatitisa B, a sada se nadaju da će na isti način doći i do vakcine protiv korone.

„Ako je pristup Bajonteka funkcionisao, onda će i naš pristup biti uspješan. Jer na poslijetku koristimo isti protein, ali ga dobijamo na različit način”, kaže Piontek za Dojevele.

Eksperimenti na životinjama su već počeli, a data je i licenca dvijema velikim azijskim firmama koje proizvode vakcine i već pripremaju proizvodnju. Piontek se nada da će vakcina biti na tržištu u drugoj polovini iduće godine.

„Imaće dve ogromne prednosti: prva je oprobana bezbjednosti jer već na istoj bazi kvasca postoje druge vakcine. Imamo veliku količinu podataka o tome i znamo da funkcionišu i ne škode nikome. I drugo: uz pomoć kvasca možemo da proizvodimo veoma, veoma jeftino”, dodaje naučnik.

Dok se zna da će Sjedinjene Države plaćati jednu dozu Bajontekove vakcine čak 17 dolara, a za imunizaciju su potrebne dvije doze po osobi, Piontek u razgovoru za Dojevele tvrdi da će njegova vakcina moći da košta „daleko manje od jednog evra” po dozi.

Najveći dio zarade ići će proizvođačima, ali čak i tako su, kaže, marže sasvim dobre.

„Kod firmi koje su na berzi, ulagači su već uložili mnogo novca i sada žele da im se to vrati. To kod nas nije slučaj, jer mi već bilježimo profit. Mi možemo da niske troškove proizvodnje prebacimo direktno na mušterije”, dodaje on.

Na pitanje da li su onda aktuelni favoriti među vakcinama zapravo više za zapadni svijet, a manje za siromašnije zemlje, Piontek kaže:

„Definitivno je tako i to ne samo zbog cene. Mnoge vakcine na bazi RNA moraju da se skladište i prevoze na minus 70 stepeni Celzijusa”, dodaje on.

Bajontekova vakcina spada u takve – zato i Njemačka planira otvaranje velikih centara za vakcinaciju. Jer, takvu vakcinu teško možete distribuirati do svakog ljekara opšte prakse.

„Kad pomislite da hladni lanac na toj temperaturi treba održati u Indiji ili Africi – to neće funkcionisati. Rekao bih da u tri četvrtine svijeta to neće biti moguće”, zaključuje sagovornik Dojčevele.

Povezane vijesti

Sve dogovoreno, Torlak počinje proizvodnju vakcine Sputnjik V

admin

Kako su vakcine protiv kovida napravljene brzo?

admin

Oko 1.830 Trebinjaca primilo vakcinu, IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA idućeg vikenda (Video)

admin

Osnivač firme koja je s “Pfizerom” razvila vakcinu otkrio kada očekuje da će korona biti pod kontrolom

admin

U Beograd stiže novih 100.000 ruskih vakcina “sputnjik”

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin