Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Doktor Ognjen Milinković – Sve što sam u životu stekao dugujem svom Gacku

Kažu da nema stanovnika Gacka koji ako je zatražio pregled, savjet ili pomoć od doktora Ognjena Milinkovića – to nije i dobio, posebno ako bi mu kojim slučajem trebala operacija u Bolnici u Foči gdje je ovaj ljekar zaposlen kao ortoped već dugi niz godina. 

Pristupačan, tih i voljan da pomogne osobine su doktora Milinkovića, koga Gačani posebno cijene i za koga nemaju nijednu ružnu riječ. Rođen u Lipniku, odrastao u Gacku, a zaposlen u fočanskoj Bolnici 24 časa je na usluzi svojim sugrađanima, koji nerijetko trebaju bolničko liječenje ili savjet. 

A doktor Milinković na sve ovo ima jednostavan odgovor – to je vaspitanje kome su ga učili majka i otac dok je još bio dijete, ali i obaveza prema rodnom Gacku i njegovim Gačanima. Za to ne treba da čudi što svaki Gačanin kada dođe u Bolnicu u Foču uvijek zna kome treba da se javi i od koga može da očekuje prijateljski savjet i ispruženu ruku u momentima kada je to najpotrebnije. 

“Ljubav prema medicini prisutna je još od dječačkih dana. Život me nije mazio, ostao sam bez majke kao dijete, a otac je preuzeo njenu ulogu. Vaspitan sam da u svakom momentu znam ko sam i odakle sam, da znam da sam osnovnu školu završio u Avtovcu, a Gimnaziju u Gacku, i da mom Gacku dugujem sve što sam stekao u životu”, kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info doktor Milinković. 

Medicinski fakultet završio je u Foči, a specijalizaciju iz ortopedije i traumatologije u Foči i Beogradu. Do sada je operisao veliki broj pacijenata, a najteže mu, kaže, padne kada vidi da nekom čovjeku treba da bude amputiran jedan od ekstremiteta. 

“Uvijek se sjetim svog brata koji je u saobraćajnoj nezgodi zadobio teške povrede i kome je amputirana noga. Nažalost, kao ljekar sam naišao na veliki broj primjera gdje smo mladim ljudima morali da izvršimo takav operativni zahvat. Svaki takav zahvat mi probudi posebnu emociju, svjestan šta moramo da uradimo i kakave to posljedice nosi sa sobom”, priča nam doktor Milinković. 

I danas kada je pandemija virusa korona i dalje prisutna, ovaj ljekar i njegove kolege imaju pune ruke posla. Poseban režim rada u ovakvim uslovima je poseban izazov za sve medicinske radnike. 

“Bolest kovid-19 je vrlo opasna za srednjovječne i starije ljude, ali i za one koji imaju zdravstvene probleme. Međutim, iz dosadašnjeg iskustva, iako nas ova bolest svako malo iznenadi, čini se da je riječ o virusu koji je vještački napravljen u laboratoriji, ali koji je sada, kada je među ljudima, vrlo opasan”, navodi Milinković. 

Zato je, posebno naglašava, najvažnije nošenje zaštitne maske. 

A osim što je dobar čovjek i vrstan ljekar, Milinković se ove godine odlučio da se oproba i u još jednom izazovu. Sada mu je cilj da doprinese da Gacko postane lokalna zajednica na koju će biti ponosan svaki njen stanovnik. 

Zato su, vjerovatno, njegov ulazak u politiku i kandidatura za načelnika mnogi u Gacku vidjeli kao svjetlo na kraju tunela. Mlad i obrazovan, pun energije i spreman da preuzme, kako Gačani kažu, veliko breme na svoja leđa.

“Bog je svima dao slobodu i svima nam je sve dopušteno, ali nam nije sve korisno. Mislim da Gacko ima šansu za boljom i ljepšom budućnosti. Na mojim sugrađanima je hoće li tu šansu iskoristiti i hoćemo li budućnost zajedno graditi u narednom četvorogodišnjem periodu”, kaže doktor Milinković. 

Gacko vidi kao mjesto sa razvijenom infrastrukturom, gdje će vodu i struju imati svi njegovi stanovnici, jer je to obaveza 21. vijeka. A on kao mlad čovjek uviđa i još jedan veliki problem. 

“Prema broju stanovnika Gacko je među prvima u Republici Srpskoj po broju univerzitetski obrazovanih ljudi. To treba da iskoristimo, ali se nažalost većina svršenih studenata više ne vraća u rodni kraj. Ostaju da žive i rade u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci. Zato je naša obaveza da popravimo trenutni ambijent, da bi nam se oni vratili jer su oni jedina sigurna šansa za razvoj Gacka”, poručio je doktor Milinković. 

Izvor: TrebinjeLive

Povezane vijesti

Srbija i Hrvatska pod pritiskom zbog SNSD i HDZ: Pred njemačkim Bundestagom uskoro rezolucija o BiH

admin

Kreditno zaduženje opštine Gacko za rješenje problema vodosnabdijevanja (VIDEO)

admin

Radmanović: Vraćamo se

admin

Miličević: Treći blok u RS je podrška SNSD-u, to nije dobra poruka (Video)

admin

Vukanović: Nešić je otkrio svoje pravo lice

admin

Dodik sa predstavnicima srpskih stranaka i udruženja u Mostaru (FOTO)

admin