Grad Trebinje
Košarka

Dokumentarni film o trebinjskoj košarci: Od drvenih koševa do premijerligaških dana

U organizaciji Društva prijatelja Trebinja u trebinjskom Kulturnom centru sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film “Djeca Trebinja”, povodom 70 godina košarke u Trebinju.

Film donosi priču o istoriji košarke u Trebinju, od pokretnih drvenih koševa do decenija razvoja i uspjeha Košarkaškog kluba Leotar.

Rade Aleksić, prvi trener KK Leotar i osnivač kluba, podsjetio je da su on i njegovi drugovi, kao 16-ogodišnjaci, pedesetih godina prošlog vijeka počeli igrati košarku u Trebinju.

– Nismo imali slobodan pristup sali, pa smo za vrijeme časa odškrinuli prozor i uveče bi upadali kroz taj prozor i igrali košarku. Bili smo samouki, ali je to dobro, jer smo imali svoju košarku. Igrali smo slobodno, a bez slobodne igre nema ljepote i uspjeha – naveo je Aleksić.

On je dodao da je trebinjski stil košarke ušao i u sportske udžbenike budući da takva sloboda igre nije nigdje postojala.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da grad kroz školski sport i rad Sportskog društva Leotar podržava mlade sportiste, napomenuvši da su mladi baza, snaga i garancija kvaliteta i prepoznatljivog sportskog okruženja.

Autor filma o trebinjskoj košarci Nebojša Kolak rekao je da je film dokument o nastajanju ovog sporta i KK Leotar u Trebinju, da je u filmu 18 sagovornika, među kojima su i košarkaške legende Milenko Savović i Predrag Danilović.

srpskainfo.com