Grad Trebinje
Uncategorised

Dolaze na sjednicu PD PSBiH: Poslanike iz Srpske interesuje SAMO JEDNA TAČKA dnevnog reda

Srpski poslanici, bar oni koji čine vladajuću koaliciju u Srpskoj, danas će se vratiti u poslaničke klupe Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali samo kako bi glasali o smjeni ministra odbrane BiH, Sifeta Podžića, dok o ostalim tačkama dnevnog reda neće odlučivati, niti će biti prisutni na tom dijelu sjednice.

Potvrdili su ovo za Srpskainfo poslanici vladajuće većine iz Srpske, koji ističu da će njihovo pojavljivanje na toj sjednici biti u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS u kojima stoji da će se odlučivati na nivou BiH onda kada je to u interesu Republike Srpske. Za razliku od poslanika koji čine vladajuću većinu u Srpskoj, trenutni stav opozicije je da neće učestvovati u odlučivanju na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Razlog za povratak srpskih poslanika u klupe Predstavničkog doma jeste taj što će se na dnevnom redu naći odluka o potvrđivanju smjene ministra odbrane, Sifeta Podžića.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sifet Podžić

Njega je nedavno smijenio predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, zbog, kako je rekao, kršenja Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja, te zato što je jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju. Podžić je, naime, mimo odluke Predsjedništva BiH suspendovao odluku o vojnoj vežbi Oružanih snaga i Vojske Srbije.

Na dnevnom redu današnje sjednice, osim smjene Podžića, trebalo bi se naći još 15 tačaka.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, potvrdila je da će poslanici te stranke danas biti na sjednici, ali samo da podrže odluku o smjeni Podžića.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Mi smo opredijeljeni da podržimo Tegeltiju jer mislimo da je pravilno postupio. Ministar Podžić je definitivno kršio zakon i sve norme koje se odnose na racionalno ponašanje u okviru Ministarstva odbrane – kaže Bursaćeva.

Dodaje da je Podžićeva odluka o suspenziji vojne vježbe protivna interesima srpskog naroda i dobrih odnosa sa Srbijom.

PROČITAJTE JOŠ

– Stoga mislimo da imamo osnov da učestvujemo u potvrđivanju odluke o njegovoj smjeni, jer je to u skladu sa zaključcima NSRS. Za ove druge tačke dnevnog reda se još nisu stekli uslovi i u njima nećemo učestvovati – istakla je Bursaćeva.

Predsjednik DNS i poslanik te stranke u Predstavničkom domu PSBiH, Nenad Nešić, potvrdio je da će i on danas biti u Parlamentu BiH, ali ne zbog sjednice već zbog svojih redovnih radnih obaveza.

Nešić ističe da još nije donio odluku da li će se pojaviti na sjednici ili ne.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Poštujem NSRS i njene zaključke, pa samim tim smatram da se nisu stekli uslovi za učešće srpskih predstavnika na sjednici PD PSBiH. Lično podržavam smjenu Podžića, ali ne znam da li je to razlog za povratak u poslaničke klupe – kaže Nešić.

On je pozvao SNSD, kao najveću poslaničku grupu, da danas, prije sjednice, organizuje zajednički sastanak svih poslanika iz Srpske gdje bi donijeli odluku da li je u interesu RS da budu prisutni na dijelu sjednice kada se bude odlučivalo o smjeni Podžića.

– Pozivam SNSD, koji se kune u jedinstvo i srpske nacionalne interese, da prije jednostrane odluke pozovu i sve poslanike iz Srpske da probamo dogovoriti zajednički nastup. To bi onda bilo državnički i nešto što bi pozdravio srpski narod. U suprotnom, radi se o još jednom cirkusu SNSD s ciljem da pokupe jeftine političke poene – ocjenjuje Nešić.

DOLAZI I SRPSKI KLUB

Lider US i predsjednik Kluba poslanika Srpski klub u PD PSBiH, Nenad Stevandić, potvrdio je da će i oni danas doći na sjednicu, ali samo kako bi glasali o smjeni Podžića. Ni oni neće biti prisutni kada se bude raspravljalo o ostalim tačkama dnevnog reda.

Stevandić kaže da neće doći ni na Kolegijum Predstavničkog doma PSBiH na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o zahtjevu visokog predstavnika Kristijana Šmita da se obrati poslanicima.

srpskainfo.com