Grad Trebinje
Hercegovina

Domu zdravlja u Berkovićima potrebno još ljekara

Domu zdravlja u Berkovićima potreban je drugi ljekar, a u narednom periodu bio bi poželjan i treći, jer se očekuje sve više posla zbog dolaska kineskih radnika angažovanih na izgradnji obližnje Hidroelektrane “Dabar”, kojima su potrebne i medicinske usluge, izjavio je danas Srni direktor te zdravstvene ustanove Goran Ćupina.

“Sada imamo samo jednog jednog ljekara, jer je drugi prije nekoliko dana prešao da radi u Trebinje, a novi ljekar koji bi došao da radi u Berkoviće imao bi platu od oko 3.000 KM, jer je i opština odlučila dati podsticaj za njegov rad”, rekao je Ćupina.

On je pojasnio da su Domu zdravlja, inače, potrebna dva ljekara jer, osim sa domaćim stanovništvom, imaju sve više posla od kada je stiglo oko 100 kineskih radnika na gradilište nove hidroelektrane, koji traže i njihove usluge.

“Kada izgradnja hidroelektrane `Dabar` bude u punom kapacitetu, očekuje se da će na gradilištu biti oko 200 kineskih radnika, pa bi nam, osim dva stalno zaposlena ljekara, trebao i treći”, rekao je Ćupina, istakavši da su ljekari sve traženiji u hercegovačkim opštinama.

On je napomenuo da su Berkovići razuđena opština, pa kada jedan doktor izađe na teren, drugi treba da ostane u Domu zdravlja.

Ćupina je podsjetio da je, u saradnji sa resornim ministarstvom i opštinom, potpuno obnovljen Dom zdravlja u toj opštini u okviru projekta energetske efikasnosti, kao i da su dobili donaciju Vlade Republike Srpske za novo sanitetsko vozilo.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno i da i manje opštine, poput Berkovića, imaju adekvatne medicinske usluge jer je dosta i starog stanovništva na selima, kojima je potrebno da mogu da obave neophodne nalaze i preglede u lokalnom Domu zdravlja.

Dom zdravlja u Berkovićima sa oko 15-ak zaposlenih u dvije ambulante porodične medicine pruža zdravstvene usluge za 2.700 građana te opštine.

Komentar