Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Donesena zvanična odluka: CIK raspisao Opšte izbore u BiH za 2. oktobar

Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju Opštih izbora 2022. godine. Izbori su zakazani za nedjelju 2. oktobra ove godine.

Izbori su raspisani za izbor članova Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Skupštinu Brčko Distrikta i kantonalne skupštine.

Izbori su, kako je planirano i najavljeno, raspisani prema zakonu najmanje 150 dana prije datuma održavanja izbora.

Od sedam članova CIK, pet je bilo za raspisivanje i održavanje izbora u oktobru ove godine, dok je jedan (Vlado Rogić) bio protiv. Jedan član CIK (Ahmet Šantić) nije prisustvovao sjednici.

Član CIK Vlado Rogić je izjavio kako smatra da ne postoje zakonske odredbe ni preduslovi za slobodne i demokratske izbore i da je trebalo sve nedostatke riješiti izmjenama Izbornog zakona BiH jer u BiH traje permantnena izborna kriza.

Predsjednik CIK Suad Arnautović je pozvao poličare da donesu odluku o finansiranju izbora uz poruku “Ne lipši magarče do zelene trave” ili “Acta non verba”.

Osim odluke o raspisivanju izbora, CIK je razmatrala i niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, a prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno s 3. majem te pravilnike o prijavi političkih subjekata za učešće na Opštim izborima u oktobru 2022. godine.

Nakon što je CIK BiH donijela odluku o raspisivanju izbora, odredbe Izbornog zakona predviđaju da se sredstva za njihovo održavanje mora osigurati u roku od 15 dana.

Sada je na potezu Savjet ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH koji trebaju donijeti budžet BiH i osigurati sredstva za održavanje izbora.

Uprkos zahtjevu Centralne izborne komisije BiH upućenom Savjetu ministara u kojem se tražilo odobravanje novca koji je potreban za finansiranje Opštih izbora u oktobru ove godine, isti uopšte nije razmatran na sjednici Savjeta ministara 20. aprila, prenosi Klix.

To je nastavak opstrukcije ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande (HDZ) provođenja izbora, koji je po Poslovniku trebao predložiti da se uvrsti u dnevni red. S druge strane, Bevanda odbacuje optužbe da opstruiše održavanje izbora te kaže da “budžet ne donosi Bevanda već Parlamentarna skupština BiH”. CIK je u svom zahtjevu tražio da Vijeće ministara izdvoji novac iz budžetske rezerve, odnosno od prenesenih sredstava iz prethodnih godina. Povodom optužbi iz CIK prije tri dana oglasio se i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija koji je rekao kako izbori neće ovisiti od finansijskih sredstava i da CIK veoma agresivno nastupa kada je riječ o finansijskim sredstvima.