Grad Trebinje
Hercegovina

“Dovedeni u zabludu”: Otpušteno 38 radnika iz Opštine Gacko

Iz opštinske uprave Gacko biće otpušteno 38 radnika zbog nepravilnosti koje je utvrdila Upravna inspekcija Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Gacko Ognjena Milinkovića.

Kako je napomenuto, navedeni radnici su prilikom zasnivanja radnog odnosa “dovedeni u zabludu”, a budžet opštinske uprave u finansijsko opterećenje i nemogućnost funkcionisanja.

Ti radnici su, istaknuto je u saopštenju, zloupotrijebljeni u svrhu ličnih i političkih interesa u predizbornoj kampanji, te da se njihova zloupotreba od istih aktera nastavlja i danas, što je moglo izazvati nesagledive posljedice po opštinu.

Iz kabineta načelnika opštine Gacko naveli su da se više od 50 radnika sve vrijeme vodilo na spisku zaposlenih, a boravili su čak i u drugim državama.

“Svim nezakonitim radnjama ćemo stati u kraj, a ovo je početak procesa”, poručio je Milinković.

Milinković je rekao da je opredijeljen da u potpunosti poštuje zakonske procedure, te će u narednom periodu nastojati da se nađu rješenja za sve koji žele da rade.

On je naveo da je dolaskom na mjesto načelnika opštine Gacko znao u šta se upušta i da će put ka ozdravljenju i uređenju opštine biti pun prepreka, “pogotovo od onih koji su u prethodne dvije decenije kroz zadovoljavanje ličnih interesa razvaljivali kako opštinu, tako i sve opštinske ustanove”.

“Zatekao sam stanje koje je gore nego u najgorim projekcijama koje sam pravio i dug opštine veći od 10.500.000 KM, koji iz dana u dan raste. Stare obaveze i ugovori neprestano pristižu, jer se nisu knjižili kada je stvorena obaveza, već kada je bilo sredstava za plaćanje”, napomenuo je Milinković u saopštenju.

Milinković je dodao da je ovakvo ponašanje dovelo do nemogućnosti utvrđivanja tačne visine stvorenih obaveza opštinske uprave Gacko.

U saopštenju se navodi da je prethodni načelnik novac predviđen za plate radnika potrošio na realizaciju određenih “spornih” ugovora, čime je novac za plate zaposlenih za dva mjeseca u 2020. godini utrošen u druge namjene.

“Opštinsku upravu sam zatekao sa 232 zaposlena radnika po raznim osnovama, gdje su prilikom zapošljavanja, pogotovo u tehničkom mandatu i pred izbore, kršene zakonske norme i u opštinsku upravu i ustanove zaposleno više od 100 radnika bez rasporeda i bez stvarne potrebe za njihovim angažovanjem, čime je ugrožen rad svih ustanova i primanja svih zaposlenih u opštinskoj upravi”, naveo je Milinković.

Ispred zgrade opštine Gacko juče su se na mirnom protestu okupili radnici opštinske uprave kojima su dodijeljena rješenja o prestanku radnog odnosa jer nisu imali ugovor o stalnom zaposlenju.

Ovakvu odluku za njih 38 donijela je Upravna inspekcija.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

Milinković najavio projekte za novi izged Gacka (Video)

admin

Kreditno zaduženje opštine Gacko za rješenje problema vodosnabdijevanja (VIDEO)

admin

Milinković obеćao pomoć Udružеnju “Bеbе”

admin

POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U GACKU Načelnik uputio apel stanovništvu da se vakciniše

admin

SASTANAK NAČELNIKA FOČE I GACKA Prioritеt rеkonstrukcija puta Foča – Tjеntištе

admin

Dodik sa predstavnicima srpskih stranaka i udruženja u Mostaru (FOTO)

admin