Grad Trebinje
Estrada i Jet Set

Dragan Bjelogrlić o rediteljskom izazovu u filmu „Čuvari formule“ i neverovatnim reakcijama svetske publike

Dragan Bjelogrlić obeležio je ovu godinu filmom “Čuvari formule”, pričom koja je ostavila publiku bez daha, u kojoj je predstavio mlade glumce koje prethodno publika nije često viđala i ostavio jedinstven rediteljski pečat.

Film „Čuvari formule“ premijerno je prikazan na prestižnom festivalu u Lokarnu, nakon toga više puta je nagrađivan, a ovo ostvarenje osvojilo je publiku širom Evrope.

„Ne mogu da kažem da sam ponosan na nešto što sam ja uradio. Film sam dugo spremao i to je moj prvi pokušaj da uđem u jedan nepoznat teren pričanja priče na neki drugačiji način nego što sam ja do sada to radio, a opet nisam hteo da pobegnem od sebe, hteo sam da to bude moj film“, rekao je Bjelogrlić koji je u glumačkoj karijeri ostvario ogroman broj uloga u kultnim ostvarenjima, a onda je nastavio da niže uspehe i kao reditelj.

„Kada sam posle 30 godina bavljenja glumom rešio da se bavim režijom, moji prvi motivi su bili, osim toga da se isprobam u tome, da napravim neke filmove kakve do sada reditelji kod nas nisu pravili. Onda sam napravio ‘Montevideo’, melodramu, toplu ljudsku priču. Moja jedina ideja je bila da komuniciram sa komšijama, sa ljudima oko sebe i da napravim film koji interesuje sve ljude u mom okruženju. Kada je ‘Montevideo’ napravio to što je napravio, usledio je ‘Montevide 2’ kao logična posledica, a onda sam počeo režiju malo ozbiljnije da shvatam. Video sam da se tu dobro snalazim i da mogu da idem dalje, da istažujem svoje mogućnosti i onda su usledili ‘Senke’, ‘Toma’.“

Dragan Bjelogrlić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dragan Bjelogrlić opisao je kako je doživeo rad na filmu koji je bio izazov za njega kao reditelja, ali i celu ekipu koja je radila na ovom ostvarenju.

„Film ‘Čuvari formule’ je bio moj izlet u psihološku dramu, u jednu priču o ljudima sa minimalnim mogućnostima i sredstvima atrakcije. Morao sam sve da napravim sa sedam, osam ljudi, pritom je film pretežno na francuskom jeziku i veći deo radnje je u bolnici. Težak je zadatak i za iskusnije reditelje, a nisam hteo da podilazim publici. Hteo sam da suštinski probam neke druge stvari i zato sam srećan i zadovoljan da sam ipak u tome uspeo“, istakao je Bjelogrlić gostujući u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, gde se prisetio najjačih utisaka nakon što je film „Čuvari formule“ predstavljen svetskoj publici.

Foto:Aleksandar Letić“Sećam se kada smo ušli u Lokarno, Piaca Grande, 7.000 ljudi, prvi film iz Srbije koji se tamo prikazuje, i kada se prolomio taj aplauz na kraju koji nas je posle pratio i koji nas i danas prati, osetio sam nešto što nikada nisam ranije. Kad nešto radiš, a vidiš da to komunicira sa ljudima iz potpuno drugih sredina, drugog govornog područja, sa nekim ko možda ne zna ni gde je Srbija, ni gde je Jugoslavija, ni kakvi su naši problemi, potpuno je specifičan doživljaj“.

Film „Čavari formule“ do Nove Godine imaće 300.000 gledalaca, što je neočekivana gledanost za jedan ovakav film.

Foto:Aleksandar Letić

„Za jedan film koji nema komercijalnih aspiracija, tih 300.000 izjednačavam kao milion gledalaca Tome“, rekao je Bjelogrlič u pomenutij emisiji i dodao:

„Filmovi koji su autorski, koji idu na festivale i imaju autorki pečat ne kominucuiraju sa širim masama. Međutim, to je ono što nisam želeo, da odustanem od svoje estetike i emocije, a da ne pređemo u neku komercijalu, to jeste delikatan posao“, ispričao je Bjelogrlić.

On se prisetio prikazivanja u Estoniji, gde se, kako je opisao, bitno razlikuje mentalitet ljudi, te Estoci neretko deluju hladno, a ovo ostvarenje podržali su emotivnim reakcijama i aplauzom, što je na njega kao reditelja filma ostavilo snažan utisak.

Foto:Aleksandar Letić

„Bio je to jedan put u nepoznato, ali to je dokaz da čovek mora da rizikuje stalno i u životu, bez obzira koliko godina ima i da li misli da je dosegao neke visine, nema bez rizika ništa“, istakao je Dragan Bjelogrlić.

„Imam 60 godina i kako ulazim u te zrele godine počinjem da opažam kako  živeći u ovom svetu prestajemo da razmišlajamo o ljudima, gubimo veru u ljude. Rekao sam sebi da ne smem to da dozvolim, želim da tragam za dobrim u ljudima. Ova priča mi je to pružila, da tragam za dobrim u ljudima, da to dobro mogu na neki svoj način da pružim ljudima na kraju ovog filma, a da to ne bude patetično, fejk, pošto je ovo stvarna priča. To me inspiriše da tragam za nečim dobrim u svima nama jer se nadam da ću ja tako da budem bolji“, ispričao je Bjelogrlić o svojim motivima za rad na ostvarenju „Čuvari formule“.

Komentar