Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Drašković – Povlačim se iz Hercegovine, IAT može preuzeti država; PETROVIĆ – Drašković prvo da izmiri dug IAT-a

Predsjednik koncerna “Svisajon” Rodoljub Drašković poručio je da ostaje doslijedan sebi da će povući investicione projekte i privredne djelatnosti iz Hercegovine, jer nije došlo do promjene društveno-političkog sistema i privrednog ambijenta.

U dopisu koji je, itmeđu ostalog, poslat trebinjskim medijima, Drašković je naveo da Vladi Republike Srpske ili HET-u poklanja 64,31 odsto akcija u Industriji alata, uz zakonsku obavezu da “Swisslion Group” d.o.o. Novi Sad plate 8.750.025 evra koliko je ova grupa investirala u IAT.

“Nudimo vam na prodaju fabričke hale u Nevesinju, kako biste došli do poslovne infrastrukture, radi realizacije vašeg privrednog razvoja Nevesinja”, navodi se u dopisu.

Drašković kaže da je rok za izjašnjavanje 15. decembar, u suprotnom će Swisslion Group 21. decembra 2020. godine blokirati poslovne račune IAT-a i pokrenuti zakonsku naplatu svojih potraživanja.

“Svjesni ste da IAT a.d. Trebinje ide u stečaj i likvidaciju”, navodi se u dopisu.

U dopisu se i kaže da nije isključeno da će prehrambena industrija RTD “Swisslion” d.o.o. Trebinje doživjeti sudbinu fabrike u Nevesinju.

Objekat Gimnazije će, naveo je, završiti u roku od pet do deset godina, u zavisnosti od finansijskih sredstava.

Petrović: Drašković prvo da izmiri dug IAT-a državi, a za izborni poraz da vidi sa partnerima

Predsjednik trebinjskog Gradskog odbora SNSD Luka Petrović poručio je Rodoljubu Draškoviću da prvo državi izmiri dug od 16 miliona KM i kamate koje potiču još od vremena jeftine kupovine cjelokupne imovine “Industrije alata Trebinje” /IAT/, nakon čega može da se povuče iz ove kompanije kao što je danas najavio.

“Želim da naglasim da su i Grad Trebinje i Republika Srpska do sada činili sve na stvaranju preduslova za razoj investicija kompanije `Svislajon` i brojnim programima i pogodnostima podsticali Draškovića i ostale privrednike u našem gradu”, rekao je Petrović.

On je istakao i da je istina da je narod koji je glasao za opoziciju u Trebinju, kojoj i Drašković pripada, najmanje povjerenja dao najvećem investitoru u gradu čija je lista u koaliciji sa Partijom demokratskog progresa osvojila 8,67 procenata ili 1.360 glasova i da nijedan kandidat Draškovićevog Hercegovačkog narodnog pokreta, a na listi ih je bilo 75 odsto, nije prošao u Skupštinu.

“Gradski odbor SNSD Trebinje Draškoviću poručuje da prvo riješi svoja dugovanja prema državi, a onda unutar svoje družine definiše status i sa njima prokomentariše svoje izborne rezultate”, rekao je Petrović.

Drašković je danas medijima uputio dopis u kojem je naveo da će se povući iz Hercegovine i IAT prepustiti državi, uz nadoknadu od 8.750.000 evra.