Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Državni posao više NIJE GLAVNA PREMIJA: Zapelo oko isplate plata budžetlijama, slijedi li ozbiljna kriza

Bliži se kraj jula, a zaposleni u prosvjeti još čekaju junsku platu. Policajci i činovnici su plate dobili, ali bez povišice koja je dogovorena još prošle godine.

Znači li to da je Republika Srpska u ozbiljnoj finansijskoj krizi i da će biti sve teže isplaćivati zarade za oko 55.000 zaposlenih, koji neposredno ili posredno zavise od republičke kase?

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, smatra da je situacija upravo takva. 

– Nisu za ovakvu situaciju odgovorni ni sindikati, ni novinari, ni zaposleni u javnoj upravi, nego katastrofalna politika zbog koje je sada, sve su prilike, Republika na ivici finansijskog kolapsa – kaže Božo Marić za Srpskainfo.

Sindikat uprave RS pres
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na ovakvu reakciju ga je podstakla “nepristojna ponuda” Ministarstva uprave RS na juče održanim pregovorima o kolektivnom ugovoru za zaposlene u organima lokalne uprave.

Prema prijedlogu ministarstva, radnici u ovoj oblasti, u prve tri od ukupno sedam platnih grupa, primali bi platu manju od zagarantovanog minimalca!

– Pregovori su trajali tri minute, mi smo ustali i otišli. Ne može to biti ni tema za razgovor. Ako Vlada, odnosno ministarstvo krše propise, kako onda možemo tražiti od drugih poslodavaca da rade po zakonu – kaže Marić.

Dodaje da, kako je krenulo, “državni” posao uskoro više neće biti poželjan i organe uprave će napustiti svi kvalitetni kadrovi.

– Bićemo osuđeni na stranačke kamarile i uhljebe, koji su dovedeni za ruku i koji o poslu ne znaju ništa – smatra Marić.

On je potvrdio da su zaposleni u upravi dobili junske plate, ali bez povećanja koje je dogovoreno još u maju 2022. i koje je trebalo da stupi na snagu u drugom kvartalu ove godine, dakle upravo od junske plate.

Po tom sporazumu policajcima, zaposlenima u upravi i zdravstvu, plate je trebalo da budu povećane za oko 300 KM, odnosno za iznos toplog obroka i rate regresa. 

Ovakvim ponašanjem Vlade RS nezadovoljna je i Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika MUP RS.

Anica Jondić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Po ustaljenoj praksi mi smo prvi dobili plate i isplaćene su nam 20. jula, ali te plate su pokazale da je Vlada Republike Srpske prekršila sporazum – kaže Jondićeva.

GNJATIĆ: NIJE JOŠ VRIJEME ZA PANIKU

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, potvrdio je da prosvjetari još nisu dobili junsku platu, a da im je i majska stigla u posljednji čas: tek 29. juna. Ipak, poručuje da “još nije vrijeme za dizanje panike” i kako vjeruje da će u naredna dva-tri dana i oni doći na red za isplatu plata.

– Mislim da smo najgore pregrmjeli prošlog mjeseca, kada su isplate plata malo zapele, vjerovatno zbog dospijeća rata za izmirenje ino duga – navodi Gnjatić.

Što se povišice tiče, prosvjetari se i ne nadaju previše, iako ne odustaju od pregovora.

– Vjerujem da ću se sastati s ministarkom prosvjete već početkom avgusta, kada se i nastavnici vrate sa odmora u škole. Ipak, u ovakvim uslovima, moram priznati, povišica je na dugom štapu – ocjenjuje Gnjatić.

srpskainfo.com

Komentar