Grad Trebinje
Umjetnost i kultura

“Dučićev dan” u znaku Miroslava Maksimovića

Ovogodišnja kulturna manifestacija “Dučićev dan”, čiji će se centralni dio odvijati preko Zoom aplikacije, biće u znaku Miroslava Maksimovića, jednog od dobitnika Dučićeve nagrade.

Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje pri Gradskoj upravi u Trebinju kazala je da će ova manifestacija, koja će se sutra održati preko Zoom aplikacije, u potpunosti biti posvećena Maksimoviću, pa će se na taj način obratiti i sam književnik, a obraćanje će imati i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Skup će pozdraviti i dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda, i kourednik skupa dr Svetlana Šeatović, da bi se nastavio cjelodnevnim online izlaganjima petnaestak prijavljenih učesnika.

“Prema posljednjim komunikacijama, imamo informaciju da su svi naučni radnici potvrdili svoje učešće, tako da mislim da će naučni skup, iako će se odvijati na ovaj način, biti zaista referentan i od važnosti za grad Trebinje, a kasnije ćemo od svih priloženih referata dobiti i štampati zbornik radova, što je uobičajeno”, precizirala je Skočajićeva.

Prije naučnog skupa u Hercegovačkoj Gračanici će biti služeni sveta liturgija i pomen pjesniku Jovanu Dučiću, a u toku dana će biti položeno cvijeće na Dučićev spomenik na Trgu pjesnika u centru Trebinja.