Grad Trebinje
Republika Srpska

Dug premašio 6 milijardi KM: Ministarka finansija ponovila da Srpska NIJE PREZADUŽENA

Ukupan dug Republike Srpske na kraju maja ove godine iznosio je šest milijardi i 88 miliona KM i čini 43,9 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je izjavila ministarka finansija RS, Zora Vidović, koja tvrdi da se Republika Srpska nalazi u srednje zaduženim ili čak ispod srednje zaduženih zemalja, te da nismo prezaduženi.

Ministarka Vidović je ove brojke saopštila na sjednici Narodne skupštine RS dok je obrazlagala prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu.

Vidovićeva je rekla da na dan 31. maj javni dug Republike Srpske iznosi pet milijardi i 42 miliona KM i čini 36,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Razlog za izmjenu Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za ovu godinu, sadržan je, kako je rekla ministarka Vidović, u potrebi korigovanja visine kamatnih stopa, imajući u vidu njihov rast na međunarodnom tržištu kapitala.

– Predviđena je promjena visine kamatnih stopa kod okvirnih uslova dugoročnog zaduživanja Srpske, i to za zaduženje putem emisije obveznica na domaćem finansijskom tržištu sa četiri odsto na šest odsto, za zaduženje putem kredita kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada sa tri odsto na pet i po odsto – objasnila je Vidovićeva.

On je rekla da je za zaduženje putem emisije obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu predviđena promjena visine kamatne stope sa pet na devet odsto.

RAST EURIBORA

Banke u Republici Srpskoj su već počele da usklađuju svoje poslovanje s rastom Euribora, pa su tako građanima julske rate na dugoročne kredite povećane. Ovaj rast je očekivan zbog galopirajuće inflacije u evrozoni zbog koje Evropska centralna banka sada pokušava da je obuzda povećanjem referentnih kamatnih stopa.

Komentar