Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Ekonomske posljedice pandemije: Drastičan skok cijena građevinskog materijala

Јedna od posljedica pandemije je i poskupljenje čelika na svjetskim berzama za više od 80 odsto u odnosu na početak godine koje se kod nas reflektovalo kao dvostruko poskupljenje građevinskog željeza.

Osim poskupljenja željeza, skuplji su i ostali građevinski materijali u prosjeku za oko 30 odsto.

Cijene stanova u Bijeljini povećane su istovremeno za oko deset do 20 odsto, ali potražnja za njima i dalje raste.

U proteklih 12 mjeseci cijene željeza su se konstantno povećavale, pa je građevinsko željezo, bez obzira na kategoriju, sada za sto odsto skuplje nego u istom periodu prošle godine.

Rasle su i cijene ostalih građevinskih materijala.

Najmanje su poskupjeli pekarski proizvodi, za pet do deset odsto, ali sve što se kupuje na građevinskim stovarištima skuplje je u prosjeku za 30 procenata nego lani.

– U odnosu na prošlu sezonu neke cijene su čak otišle i duplo – rekla je trgovac Svjetlana Stanojlović.

Povećane su, osim cijena građevinskog materijala i zanatske usluge u građevinarstvu, ali ukupno poskupljenje gradnje veće od 30 odsto ne prate i cijene gotovih stanova.

Stanovi su skuplji za deset do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

 Pravili smo i tu analizu i mi smo podigli cijenu za deset posto, što znači da smo pratili cijene materijala. Ta cijena stanova morala bi da bude mnogo veća, ali mora se pratiti tržište, tako da je neka naša gornja cijena sad 1.800 maraka , a, recimo, u martu je gornja cijena bila 1.650 – izjavila je direktor građevinskog preduzeća Dragana Gajić.

U Bijeljini se nove zgrade grade na svakoj slobodnoj atraktivnoj parceli u prvoj gradskoj zoni. Broj izgrađenih stanova nije uticao na značajno smanjenje cijena, što bi se moglo očekivati prema tržišnim zakonima. Naprotiv, cijene su veće, a povećana je i prodaja stanova.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Јa ne vidim da je opala prodaja, čak je možda i povećana u smislu da su te cijene u okruženju, u Novom Sadu, Beogradu, čak i Hrvatskoj i u Crnoj Gori. U trendu je porast cijena, tako da su naši kupci informisani da je to , da ne kažem regionalni trend da cijene idu gore – rekao je Željko Despotović iz agencije za promet nekretninama.

Svi akteri na tržištu nekretnina i dalje očekuju dobru prodaju, bez obzira na stalna poskupljenja.

Mada su cijene stanova u novogradnji 1.800 do 2.000 maraka po kvadratu, najviše ih se proda već u fazi izgradnje, dok se korišteni stanovi mogu kupiti i za 1.500 maraka.

Sadašnje poskupljenje građevinskog materijala odraziće se na cijene stanova u punoj mjeri tek sljedeće godine, piše RTRS.