Grad Trebinje
Zdravlje

Engleski pacijenti prvi će imati pristup injekciji za liječenje raka

Pacijenti u Engleskoj postaće prvi u svijetu koji će imati koristi od sedmominutne injekcije za liječenje raka.

Nakon dobijanja odobrenja od Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), NHS će biti prvi zdravstveni sistem koji će uvesti injekciju stotinama pacijenata svake godine.

Vrijeme liječenja lijekovima za neke pacijente koji imaju rak skratiće se do tri četvrtine.

Širok spektar djelovanja

Atezolizumab se obično daje pacijentima intravenozno putem IV dripa, ali mnogi od njih će sada dobiti imunoterapiju putem injekcije.

Lijek, takođe poznat kao Tecentriq, liječi različite vrste raka, uključujući rak pluća, dojke, jetre i mjehura. Svake godine ga dobije oko 3.600 pacijenata u Engleskoj.

Očekuje se da će većina tih ljudi sada dobiti lijek sedmominutnom injekcijom umjesto intravenozno, što obično traje od 30 minuta do sat vremena.

Bolesnici koji primaju atezolizumab uz hemoterapiju ipak mogu primiti lijek intravenski. Lijek je poznat kao inhibitor kontrolne tačke i djeluje tako da pomaže imunološkom sistemu pronaći i ubiti ćelije raka.

“Napredniji tretmani”

Profesor Peter Johnson, nacionalni direktor NHS-a Engleske za rak, rekao je da ovaj potez naglašava kako zdravstvena služba vođena inovacijama osigurava pacijentima najnaprednije tretmane raka.

– Prvo uvođenje ovog tretmana u svijetu značiće da stotine pacijenata mogu provesti manje vremena u bolnici i oslobodiće dragocjeno vrijeme u jedinicama za hemoterapiju NHS-a. Održavanje najbolje moguće kvalitete života pacijenata oboljelih od raka je od vitalnog značaja, stoga će uvođenje bržih injekcija pod kožu napraviti važnu razliku – rekao je.

NHS England rekao je da brži tretman nije imao dodatne troškove zbog postojećeg komercijalnog ugovora s proizvođačem Roche.

– Ubrizgavanje Tecentriqa pod kožu nudi bržu mogućnost liječenja budući da traje otprilike sedam minuta, u poređenju s 30 do 60 minuta za trenutnu metodu intravenske infuzije Tecentriqa – rekao je Marius Scholtz, medicinski direktor za Roche.

Studije sugerišu da većina pacijenata oboljelih od raka radije prima terapiju supkutano injekcijom ili infuzijom neposredno ispod kože, zbog smanjene boli i nelagode, jednostavnosti primjene i kraćeg trajanja liječenja, u usporedbi s IV infuzijom.

Smanjenje rizika od povratka bolesti

Hiljade pacijenata oboljelih od raka u Engleskoj imali su koristi od IV oblika atezolizumaba, koji može značajno smanjiti rizik od povratka raka.

U bolesnika s ranim stadijumom raka pluća nemalih ćelija, klinička ispitivanja su pokazala da atezolizumab može smanjiti rizik od recidiva raka ili smrti za 34 odstoo, nakon operacije i hemoterapije.

Inovativni tretman djeluje tako da blokira protein koji sprječava imunološki sistem da napada ćelije raka, čineći ćelije raka vidljivijim imunološkom sistemu.

Takođe se u utorak pokazalo da je kapacitet Ujedinjenog Kraljevstva za sertifikovanje medicinskih uređaja pojačan dodavanjem tri odobrena tijela.

Očekuje se da će se ovim potezom gotovo udvostručiti trenutni kapacitet, omogućujući pacijentima pristup djelotvornijim proizvodima.

Odobrena tijela imenuje MHRA da utvrde ispunjavaju li proizvođači i njihovi medicinski uređaji zahtjeve navedene u Pravilniku o medicinskim uređajima iz 2002.

Klix.ba

Komentar