Grad Trebinje
Region

Escobar opet dolazi na Balkan, O’Brien samo što nije

Bidenova administracija otvara poseban ured za borbu protiv korupcije, što je jedan od ključnih elemenata vanjske politike, a na čelu bi mu trebao biti iskusni diplomata James O’Brien.

Još je jedan američki diplomata, koji će imati uticaja na situaciju na zapadnom Balkanu sve bliže potvrdi nominacije u Senatu. To je James O’Brien, kojeg je predsjednik Joseph Biden nominovao da vodi Ured za nametanje i provođenje sankcija. O’Brien je bio na saslušanju pred senatskim Odborom za vanjske poslove nakon čega slijedi glasanje u Senatu o njegovoj nominaciji.

Bidenova administracija otvara ovaj kancelariju u sklopu borbe protiv korupcije, što je jedan od ključnih elemenata u provedbi vanjske politike.

James O’Brien se pridružio State Departmentu Sjedinjenih Američkih Država 1989. kao advokat i diplomatski savjetnik. Kasnije je bio posebni izaslanik predsjednika Billa Clintona za Balkan, zamjenik upravnika Ureda za planiranje politike State Departmenta i viši savjetnik veleposlanice pri Ujedinjenim narodima i državne tajnice Madeleine Albright.

O’Brien je imao jednu od vodećih uloga u američkom timu na mirovnim pregovorima u Daytonu gdje je radio na sporazumu koji je postao Ustav Bosne i Hercegovine.

Sankcije protiv korumpiranih političara, a ne građana

O’Brien je na saslušanju izjavio da će nastojati izbjeći da sankcije budu nametnute građanima neke zemlje.

„Sankcije trebaju pogoditi one koji su korumpirani u politici i poslovnom svijetu, a imat će učinka ukoliko ih budemo mogli nametati u saradnji s našim saveznicima i partnerima. Isto ćemo tako ukazati sankcionisanim osobama što trebaju učiniti da im sankcije budu ukinute“, izjavio je O’Brien na saslušanju koje je vodio demokratski senator Robert Menendez.

Ukoliko njegova nominacija bude potvrđena, O’Brien će se, zasigurno, baviti Zapadnim Balkanom gdje je već nekoliko pojedinaca dobilo američke sankcije u posljednjih mjesec dana. Sjedinjene Američke Države nastoje uvođenjem sankcija upozoriti korumpirane političare na Zapadnom Balkanu da njihova politika vodi ka rušenju demokratskih načela i postojećih međunarodnih sporazuma, poput Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U tim nastojanjima na Balkan uskoro ponovno dolazi Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za jugoistočnu Evropu. S njim u regiju treba doći i posebni izaslanik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, a u fokusu će biti dijalog Beograda i Prištine, kao i inicijativa Otvoreni Balkan.

AL JAZEERA

Pratite nas i putem Vibera