Grad Trebinje
Svijet

Evropska komisija proširila sankcije za korupciju

Evropska komisija je predložila nova pravila za borbu protiv korupcije u Uniji i izvan nje, te proširila definiciju i sankcije za korupciju.

Komisija želi da se u koruptivna djela, uz podmićivanje, uključi pronevjera, trgovanje uticajem, zloupotreba položaja, ometanje pravde i nezakonito bogaćenje, prenosi Hina.

Standardizovanjem pravnih definicija i sankcija bilo bi od pomoći za prekogranične istrage, navela je Komisija.

Prema predlogu, o kojem konačnu riječ imaju Savjet Evrope i Evropski parlament, strani državljani biće sankcijama kažnjeni za korupciju. Osobama, bez obzira na njihovo državljanstvo, koje se nađu na popisu sankcionisanih zbog teških koruptivnih djela, biće zamrznuta imovina koju imaju u EU i zabranjen ulazak na područje Unije.

Potrebni jaki instrumenti represije i kažnjavanja korupcije

“Korupcija je poput raka i kao i kod liječenja te bolesti, moramo poboljšati prevenciju. Moramo imati i jake instrumente represije i kažnjavanja korupcije – ne samo na nacionalnom, već i na evropskom nivou”, izjavila je potpredsjednica Komisije za transparentnost i vrijednosti Vera Jurova.

Prema riječima visokog predstavnika EU-a za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, korupcija je globalni, transnacionalni fenomen, koji prema procjenama košta najmanje pet posto BDP-a na globalnom nivou.

“Zbog toga, paralelno s inicijativama Komisije za jačanje borbe protiv korupcije unutar EU-a, predlažem uspostavljanje novog režima sankcija u okviru Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike usmjerenog na ozbiljna djela korupcije u cijelom svijetu, kako bi se dopunio naš spoljašnji alat za borbu protiv korupcije”, rekao je Borelj.

Komentar