Grad Trebinje
Hercegovina Uncategorised

Evropski seizmolozi na Tviteru prenijeli psovku Hercegovca

Tviter nalog EMSC, Istočnomediteranskog seizmološkog centra, često ispod postova o zemljotresa prenese komentare korisnika na zemljotrese, a ovog puta su, vjerovatno ne znajući njeno značenje, prenijeli psovku tipičnu za ove krajeve.

„Svjedok kaže „trese (…) mater svoju, mani nas se više, još nam je ovo trebalo…“, preneo je EMSC izjavu jednog Hercegovca.

Inače, EMSC je tokom jučerašnjeg dana upozorio korisnike da političke i uvredljve komentare, ali i lažna predviđanja zemljotresa, jer će ih blokirati.

„Ponovno smo blokirali brojne profile u poslednjih nekoliko sati. Ponavljamo: Ne koristite aplikaciju za tvrdnje o predviđanju zemljotresa jer je tako nešto nemoguće, ne pišite političke i uvredljive komentare ili ćete biti blokirani. Hvala“, naveli su u saopštenju.

Na ovakvu odluku su bili praktično primorani, jer su korisnici Tvitera nastavili da pišu „nebuloze“ uprkos upozorenju EMSC-a da ne iznose neutemeljene tvrdnje i predviđaju zemljotrese.

“Verovatno ćete čuti neke ljude kako objašnjavaju da su predvideli ovaj zemljotres. Klonite se njih, oni su ili šarlatani ili se glupiraju kako bi dodatno podigli tenziju među stanovništvom. Nažalost, nauka još uvek ne može da predvidi zemljotrese”, naveli su. Podsjetimo, region je juče nešto posle 23 sata pogodilo čak 11 zemljotresa, od kojih je najveći imao 5,7 stepeni Rihterove skale, a tlo se treslo i u rano jutro, kada je udar bio jačine 4,8 Rihtera.