Grad Trebinje
Izdvojeno Obrazovanje i nauka

FANTASTIČAN USPJEH Vuk Janković osvojio bronzanu medalju na matematičkoj olimpijadi u Japanu

Na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, koja se ove godine održala u Japanu, naši učenici ostvarili su sjajan rezultat, osvojivši jednu srebrnu i četiri bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu, naveli su iz Udruženja Matematičara KS.

Srebro je osvojio Andrej Krčmar, ostvarivši najbolji individualni rezultat od učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine. Važno je napomenuti da je Andrej tek prvi razred, te pred sobom ima još 3 godine za vrhunske rezultate. Ovo je ujedno i najbolji individualni rezultat učenika prvog razreda u istoriji BIH!

Bronzane medalje su osvojili Vuk Janković, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu osvojio Harun Alibegović. Naši učenici su još jednom pokazali vrhunsko znanje, posebno iz geometrije.

U konkurenciji 112 zemalja Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjinih Američkih država i Južne Koreje. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto.

Odlazak učenika na ovo takmičenje finansijski su podržali Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Republički pedagoški zavod Republike Srpske. Pripreme za olimpijadu je organizovalo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, a finansijski je podržao premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Lideri ekipe bili su Adisa Bolić i Goran Janković.

Komentar