Grad Trebinje
Hercegovina

Foča: Ključ u ruke dobiće 50 mladih bračnih parova po cijeni do 1.350 KM po kvadratu

Zgrada za mlade bračne parove u Foči riješiće problem sa kojim se suočavaju oni koji su nedavno stali na “ludi kamen”, a ključ u ruke dobiće 50 porodica po cijeni od 1.350 maraka po metru kvadratnom, što je uveliko ispod prosjeka u toj opštini.

Za stan u zgradi u naselju Dugo polje, koja je u izgradnji, već se prijavilo 39 mladih bračnih parova, a oni koji žele da dobiju ključeve jedne od preostalih 11 stambenih jedinica imaju šansu da se prijave narednih mjesec dana, jer je raspisan treći javni poziv.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je za Glas Srpske da je ovo jedna od mjera koje će Fočacima olakšati svakodnevicu i omogućiti mladima da sviju gnijezdo u mjestu gdje su rođeni.

– Namjera je da mladi bračni parovi dobiju stanove po najpovoljnijoj cijeni. Projekat obuhvata 50 stanova, a mladi bračni parovi dobiće prvu stambenu jedinicu po 1.350 maraka po kvadratu, što je ispod svih prosjeka u Foči, gdje stan u novogradnji košta oko 2.500 maraka po kvadratu. Lokacija zgrade je u blizini novog obdaništa i Osnovne škole “Sveti Sava”, a tu je i veliki dječiji park i igralište, tako da je idealno mjesto za porodice – rekao je Vukadinović.

Dodaje da za stanove mogu aplicirati supružnici, a uslov je da je bar jedno od njih mlađe od 38 godina.

– Ukoliko ne budemo imali dovoljno kandidata, razmatraćemo i da te kriterijume relaksiramo da bismo omogućili i starijim od te granice da dobiju prvi stan, pod uslovom da žele da zasnuju porodicu u Foči – rekao je Vukadinović.

Uvjeren je da će ova mjera spriječiti odlazak mladih, kao i brojne druge koje sprovode s tim ciljem.

– Siguran sam da oni koji dobiju stan po ovoj cijeni imaju motiv da ostanu ovdje, a prioritet je zaposliti ljude. Sprovodimo i druge populacione mjere, kao što su finansiranje prenatalnog testa, vantjelesne oplodnje, a prošle godine smo 281 porodicu koja ima troje i više djece stimulisali nabavkom ogreva i zimnice. Ove godine uveli smo i novinu, a to je podjela poklon vaučera prvačićima, a dodatna mjera je da djeci čija su oba roditelja nezaposlena pomognemo – rekao je Vukadinović.

Jedan od onih koji su se prijavili je i mladi bračni par Obrenović. Prema riječima Milomira Obrenovića, biće to zgrada sa najviše djece, na idealnoj lokaciji. Raduje se što će po ovim uslovima riješiti stambeno pitanje i biti svoj na svome. Kako kaže u ugovoru piše da će biti završena 2025. godine, a možda i ranije.

– Ovo nam puno znači jer smo mi četvoročlana porodica, to je rješavanje krupnog pitanja, a posebno što su ovako povoljne cijene. Sama mjera dobar je projekat da mladi ostanu u našem gradu – rekao je Obrenović.

  Potencijal

Foča je jedna od lokalnih zajednica koje prednjače kada su turistički potencijali u pitanju. Ipak, nisu to jedine prednosti, kaže prvi čovjek opštine.

– Tu su naši fakulteti, na Medicinskom fakultetu studira više od 300 stranih studenata. Velike nade polažemo i u hidroenergetski potencijal, a velika razvojna šansa je i Nacionalni park “Sutjeska” i rafting Tarom – rekao je Vukadinović dodavši da su za potpuni razvoj potrebni bolji putevi i povezanost.

srpskainfo.com

Komentar