Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Franković ponovo o aerodromu Trebinje: Srbija ima neke namjere za koje ne znamo kakve su

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković komentarisao je u Dnevniku N1 zašto je poslao pismo Vijeću ministara BiH u kojem traži da se privremeno zaustave pripreme za gradnju zračne luke u Trebinju dok se ne utvrdi mogući uticaj tog projekta na okolinu uključujući tu i rijeku Omblu.

Komentarišući kakav bi to bio uticaj aerodroma Mato Franković je rekao:

“1989. godine napravljene su vodozaštitne zone ovog područja i to znači direktan utjecaj na izvorište rijeke Omble i zato sam poslao dopis Vijeću ministara BiH i upozorio da su potpisnici zajediničkih ugovora Vlade Republike Hrvatske, BiH i Srbije, da se moramo pridržavati ciljanih mjera po pitanju zaštite i očuvanja okoliša i tražio sam privremeno obustavljanje projekta do izrade studije utjecaja na okoliš.

Šokirala me reakcija vodećih ljudi Vijeća ministara BiH gdje ističu da mi želimo zaustaviti njihov projekt, kako smo ljubomorni što grade zračnu luku, a nisu ušli u meritum stvari i činjenice da su njihovi prethodnici, njihova država, preuzeli okolišne obveze koje su dužni poštovati”, pojasnio je gradonačelnik Dubrovnika.

“Vidit ćemo kako će se stvari razvijati, ali mi nećemo stati i poduzet ćemo sve moguće mjere kako bi zaštitili izvorište Omble”, kazao je.

Franković je rekao da se konsultovao s ministrom Tomislavom Ćorićem, ali s premijerom za sada nije razgovarao.

“Župan Dobroslavić je također snažno također reagirao na ovu izgradnju. U Hrvatskoj imamo unisono promišljanje. Nismo protiv njihove gradnje, ako je oni smatraju ekonomski opravdanom – uredu, ali prije bilo kakve gradnje je potrebno dokazati da neće negativno utjecati na izvorište rijeke Omble”, istaknuo je.

“Posebno mi je nevjerojatna činjenica da u BIH gradnju zračne luke Trebinje financira vlada Republike Srbije. S kojom namjerom i kojim ciljem, to samo oni znaju. Činjenica je da ovdje razjasniti i izraditi studiju utjecaja na okoliš. Sami su preuzeli međunarodne obveze i ne mogu se iz toga izvući. Koliko god oni to htjeli pretvoriti u politikanstvo, ovo to nije”, rekao je. 

Na pitanje može li zračna luka u Trebinju ugroziti dubrovačku, Franković je rekao: “Ne može njihova zračna luka ugroziti dubrovačku koja se nalazi u Schengen zoni i tu nema problema. Međutim, kada se malo pogledaju lokacije, imate dubrovačku zračnu luku čija se rekonstrukcija i proširenje financirala sredstvima EU, malo iza toga ima tivatska zračna luka, pa Podgorica, sve u ‘par sto kilometara’ zračne linije, s druge strane Mostar, i sada netko želi graditi ZL Trebinje. Dakle, tu nema ekonoske fizibilnosti ni logike, očito Vlada Srbije tu ima druge namjere za koje ne znamo kakve su. Ali ono što smo doživili iz Trebinja 1990. godina, što doživljavamo i danas i nikad iskazano poštovanje prema žrtvama u Dubrovniku, svakako nas vuče na dodatni oprez u cijeloj ovoj priči”, zaključio je Franković za N1.

Povezane vijesti

Ryanair najavio 79 linija iz Hrvatske, evo u koje gradove možete iz Dubrovnika

admin

AIR Serbia i ovog ljeta leti prema Dubrovniku i još pet hrvatskih aerodroma, evo detalja

admin

Dobroslavić o gradnji aerodroma u Trebinju: Ne želimo se miješati u njihovu odluku, ali nije nam drago

admin

Freebird pokreće 13 charter linija iz Dubrovnika, evo prema kojim gradovima

admin

Što kažu Dubrovčani o gradnji trebinjskog aerodroma?

admin

Da li će BiH pružiti ruku Srbiji kao što je Turskoj (Video)

admin