Grad Trebinje
Republika Srpska

Gdje su i šta rade bivši načelnici i gradonačelnici?

Prije sedam mjeseci Igor Radojičić je bio gradonačelnik Banjaluke, a danas je na birou. Ista sudbina je, nakon izbornog poraza, zadesila i dugogodišnje načelnike Bratunca i Kalinovika, a u škripcu se našao Zlatko Hujić iz Bosanskog Petrovca, političar koji je srušio mnoge stereotipe.

Kako su se nekad moćni lokalni lideri snašli u situaciji sa kojom već godinama kuburi većina njihovih birača u ulozi nezaposlenog čovjeka? Da li se poslodavci otimaju za njih? Šta planiraju, čemu se nadaju i čime se zanimaju sada, kad slobodnog vremena imaju na pretek?

Ako je suditi po objavama na njegovom Fejsbuk profilu, Igor Radojičić (55) uživa u dokolici. Obilazi festivale, putuje regionom, druži se s porodicom, a onako rekreativno bavi se i poljoprivredom.

Uzgoj povrća i uređenje voćnjaka na porodičnom imanju u Šušnjarima kod Banjaluke bivšem gradonačelniku najvećeg grada u Srpskoj je, izgleda, omiljena zabava.Kako nam je nezvanično potvrđeno iz više izvora, Radojičić je na birou, i to još od decembra, kada je predao dužnost Drašku Stanivukoviću.

Od tada traje i njegovo uporno ćutanje. Radojičić se nije oglašavao u medijima ni u izbornoj noći 15. novembra, a ni nakon primopredaje dužnosti, niti nakon napada nove gradske vlasti na njegov lik i djelo.

Posljednju izjavu novinarima dao je na dan izbora, kroz prozor svog stana u centru Banjaluke. Cijela njegova porodica je glasala u izolaciji, jer je Radojičiću, tri dana uoči izbora, potvrđeno da je pozitivan na korona virus.

Da li će bivši gradonačelnik nastaviti političku, ili će se vratiti akademskoj karijeri? Ili će, nakon iskustva u vođenju grada od 200.000 stanovnika, otići u menadžere? Sve opcije su, za sada, otvorene.

Podsjećamo, Radojičić je magistar elektrotehnike. Zbog politike je 2003. godine napustio posao na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci i tek započete doktorske studije.

Sređivanjem porodičnog imanja ovih dana je zabavljen još jedan inženjer i bivši načelnik – Nedeljko Mlađenović (62) iz Bratunca.

Mlađenović je jedan od najdugovječnijih načelnika opština u RS i BiH. Bratuncem je vladao od 2001. godine, skoro pune dvije decenije: prvo kao kadar SDS, a od 2018. kao pulen SNSD. Transfer mu, očigledno, nije pomogao da se domogne još jednog, šestog po redu načelničkog mandata.

Prije nego što se dohvatio gradonačelničke fotelje, Mlađenović je radio u Srednjoškolskom centru u Bratuncu; kao inženjer mašinstva đacima je predavao stručne predmete. Ali, to je bilo davno.

– Naravno da sada ne mogu da se vratim na to radno mjesto, došle su mlađe kolege – kaže Mlađenović za Srpskainfo.

Priznaje da nema nekih naročitih ponuda, ni za politički angažman ni za posao u struci, ali nije previše zabrinut zbog toga.

– Radiće se nešto – kaže lakonski Mlađenović.

Neki njegovi sugrađani u šali komentarišu da je Neđo, kako ga zovu, toliko dugo bio načelnik da vjerovatno, sve i da hoće, sada ne bi znao raditi ništa drugo. 

I Mileva Komlenović (54), bivša načelnica Kalinovika je bila na birou, ali samo 15 dana.

– Nakon što me SNSD nije kandidovao za novi mandat, ja sam faktički ostala bez posla, ali to mi je bila prilika da malo predahnem. Za 12 godina mandata samo sam 12 dana bila na godišnjem odmoru – priča Mileva Komlenović za Srpskainfo.

Objeručke je, kaže, prihvatila posao referentkinje, u odjeljenju Investiciono-razvojne banke RS u Istočnom Sarajevu.

– Malo je nezgodno voziti se svaki dan 120 kilometara do posla i natrag kući, pogotovo što ja nemam iskustva u vožnji, iako sam odavno položila vozački. Ali, do zime ću smisliti neko rješenje. Važno je samo da se radi, da nisam bez posla – skromna je Komlenovićeva.

Zlatko Hujić, bivši načelnik opštine Bosanski Petrovac, sam se pobrinuo da ne ostane bez posla. Iskusni menadžer se, nakon poraza na lokalnim izborima, posvetio ugostiteljstvu.

Zajedno sa suprugom Nerminom, koja je glavna šefica, vodi porodični kafe restoran. Za kratko vrijeme njihov lokal je, zbog za Krajinu netipičnog enterijera i muzike, te zbog, za Krajinu tipične, dobre hrane, postao hit u Petrovcu i okolini.

– Nemojte me pitati ništa o politici, ja sam obični mali ugostitelj – kaže u šali Hujić.

U istom stilu dodaje da mu je danas mnogo lakše nego dok je bio prvi čovjek opštine: sad mora da sluša samo u suprugu i da ugađa svojim gostima, a dok je bio načelnik morao je da sluša sve građane Petrovca.

Ovaj lokalni političar gotovo filmske biografije diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je dobio i prvi posao. Potom se vratio u zavičaj i započeo direktorsku karijeru, prvo u Banjaluci, pa u Petrovcu.

Bio je jedan od najperspektivnijih mladih direktora u BiH, kada je iz čistog ćeifa batalio karijeru i otišao u vozače kamiona. Krstareći evropskim drumovima sreo se sa svojim školskim drugom Filipom Cepterom, koji mu je ponudio direktorsko mjesto u svojoj kompaniji. Zlatko je prihvatio i dogurao do predsjednika uprave.

A onda je ostavio Milano i Cirih i vratio se u Petrovac. Prvo je bio direktor „Bosnaplasta“, a potom se dao u politiku. Kao nezavisni kandidat, prihvatljiv i za Srbe i za Bošnjake, 2016. je pobijedio na lokalnim izborima.

Ali je prošle godine izgubio. I to ubjedljivo. Svakog čuda za tri dana, rekli bi Krajišnici.

U restoranu porodice Hujić sve podsjeća na filmske klasike i na evropske prestolnice, iz kojih, uostalom, potiču i brojni suveniri koji krase ovaj prostor.

Što se hrane tiče, tu nema eksperimentisanja. Glavnu riječ vodi dobri stari roštilj, a glavna roštilj majstorica je gazdarica Nermina.

– I ja umijem da ispečem ćevape, ponekad to i radim, ali moja supruga je mnogo bolja u tome – kaže bivši načelnik Bosanskog Petrovca.

I bivši prvi čovjek Gacka, Milan Radmilović (65), apsolutni rekorder RS po dužini načelničkog staža, ponekad svrati u kafanu, ali samo kao gost.

Ovaj kadar SDS, a po struci ekonomista, vladao je u Gacku okruglo 20 godina, sve do prošlog novembra, kada je, prvi put od 2000. godine, izgubio na izborima.

Pošto ima više od 40 godina radnog staža, Radmilović je od nedavno u penziji. Interesantno je da je cijeli radni vijek proveo u Opštini Gacko, prvo kao činovnik, a potom kao funkcioner.

– Živim, onako, penzionerski. Pomalo se bavim poljoprivredom, ponekad odem na piće s prijateljima. Još sam aktivan u SDS-u, ali se više ne namjeravam kandidovati za načelnika – kaže Radmilović za Srpskainfo.

Neki njegovi sugrađani kažu da je Radmilović odavno “vježbao” penzionerski život, jer je posljednjih godina načelničkog mandata rijetko dolazio na posao.

Vozni park sa oldtajmerima

Bivši načelnik Bosanskog Petrovca, Zlatko Hujić, ima impresivan vozni park, na kojem bi mu, vjerovatno, pozavidjeli i gradonačelnici mnogih evropskih metropola. On svoje automobile, mahom oldtajmere, ne čuva u garaži, nego u restoranu – na polici iznad šanka.

Ne radi se o pravim automobilima, nego o originalnim maketama, koje nisu baš jeftine, ali nisu ni izbliza skupe kao pravi „veliki“ automobili.

– Volim automobile, vožnja je moja strast. Nekoliko godina sam radio kao vozač kamiona krstareći Evropom, od Moskve do Lisabona, i to je bio, profesionalno gledano, možda najljepši period u mom životu – kaže Hujić.

Transplantacija srca

Bivši gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, koji je na čelu grada na Neretvi bio punih 17 godina, nakon izbora je nestao sa scene.

Početkom godine Bešliću je presađeno srce i od tada se oporavlja od teške operacije.

U javnosti se pojavio samo jednom, u martu, kada je u Zagrebu posjetio grob svog velikog prijatelja, preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Bijeli hljeb

Većina bivših načelnika je, nakon što su predali dužnost svojim nasljednicima, primala takozvani bijeli hljeb. Upravo ovog mjeseca su ostali bez prihoda, jer je prošlo pola godine od primopredaje dužnosti. Po zakonu, funkcioneri imaju pravo da šest mjeseci nakon prestanka funkcije primaju naknadu u visini svoje posljednje isplaćene plate.

Kako je portalu Srpskainfo potvrđeno u Gradskoj upravi Banjaluka, Igor Radojičić nije koristio ovu povlasticu. Tako se odrekao mogućnosti da iz budžeta uzme više od 30.000 KM. Posljednja plata, koju je Radojičić, shodno zakonu, primio kao gradonačelnik iznosila je oko 5.100 KM.

Njegov nasljednik na funkciji, Draško Stanivuković, prima oko 4.700 KM, ali Stanivukoviću je pozicija gradonačelnika prvo radno mjesto, dok Radojičić ima 30 godina staža, za šta mu je sljedovalo i uvećanje plate.

(Srpskainfo)