Grad Trebinje
Republika Srpska

GDJE SU NESTALE PARE Krediti za sve i svašta, osim za zaštitu od poplava

Zapadnokrajiške opštine prethodnih dana ponovo su pogodile katastrofalne poplave, koje su po mnogo čemu podsjetile na prizore iz maja 2014, kada je od poplava stradao skoro cijeli sjever Republike Srpske i dobar dio Podrinja.

Dok se još zbrajaju materijalne štete u krajiškim opštinama koje su najteže pogođene ovom nesrećom, mnogi postavljaju pitanje šta je u prethodnih devet godina urađeno na prevenciji ovakvih događaja i koliko su vlasti ulagale u izgradnju i obnovu nasipa i sistem zaštite od poplava.

Danas gotovo proročki zvuče upozorenja nekadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoja Bratića, koji je još u martu 2010. godine predvidio da Srpskoj prijeti nezapamćena katastrofa od poplava. Bratić je tada, između ostalog, kao posebno problematičan isticao sliv rijeke Save, te da je od najveće važnosti da se hitno investira u obnovu sistema zaštite od poplava.

– Duže od 30 godina nema nikakvih ulaganja u sistem odbrane od poplava i stalno ponavljam da je krajnje vrijeme da se nešto učini. I u vrijeme kada nisam bio ministar apelovao sam da se ovo pitanje konačno riješi, makar i podizanjem kredita – govorio je Bratić prije 13 godina.

Tvrdio je da je potrebno oko 60 miliona evra da se sistem „dovede u dobro stanje“, odnosno da je minimalna suma, ispod koje se ne smije ići, 35 miliona evra. Međutim, kako je tada isticao, za zaduživanje u te svrhe nije dobio podršku nadležnih institucija u Srpskoj.

S druge strane, Republici Srpskoj ove godine na naplatu stiže oko 350 miliona duga sa Bečke berze, a prethodnih godina vlasti su sklapale brojne kreditne aranžmane po različitim osnovama, za razne namjene i zaduživale se na raznim mjestima.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević, čija je opština teško stradala u poplavama 2014. godine, za Srpskainfo kaže da je svima vidljivo da aktuelna vlast u Srpskoj već godinama baca novac na razne besmislice, ali da im još nije palo na pamet da obezbijede sredstva za prioritete, kao što je zaštita od poplava.

Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac
FOTO: OPŠTINA ŠAMAC

– Još od poplava 2014. vlastima Republike Srpske puna su usta navodnog rješavanja problema poplava. S druge strane, svake dvije godine, ako ne i kraće, građani ne samo Šamca, već i cijele Krajine i Semberije strepe od svakog pljuska koji padne. Imajući u vidu i promjenu klimatskih uslova, mislim da je prioritet Vlade Srpske bio da u proteklom periodu zatvori kompletan pojas Save kako bi se taj problem konačno riješio. Novca je bilo za sve moguće stvari, osim za ono što je neophodno. Samo u toku 2022. godine 30 miliona KM je otišlo na netransparentne javne investicije po lokalnim zajednicama, a  ključno pitanje zaštite stanovništva od poplava u slivu Save nije riješen – tvrdi Milićević.

Dodaje da je na području njegove opštine, u dužini od osam kilometara, desna obala rijeke Bosne i dalje potpuno nezaštićena.

– Naravno da građani Šamca svakodnevno strepe zbog toga, a ista situacija je u Semberiji. Ove godine najviše su stradale krajiške opštine i postavlja se pitanje za šta se naša vlast zadužuje i postoje li neki strateški prioriteti prilikom zaduživanja – pita Milićević.

Boris Knežević/srpskainfo.com

Komentar