Grad Trebinje
Republika Srpska

Gdje su utrošene milijarde od akciza i putarina?!

Za 16 godina od putarina za održavanje puteva i auto-puteva u Bosni i Hercegovini prikupljeno je oko šest i po milijardi maraka. Novac od akciza po pravilu trebalo bi da bude usmjeren na infrastrukturne projekte, izgradnju i održavanje puteva. Međutim i pored ogromnog priliva u budžet od akciza, vlast se i dalje zadužuje kod rizičnih kreditora, radi izgradnje puteva. Gdje je novac od akciza?

Strogo protivljenje ukidanju akciza predsjednik Srpske Milorad Dodik pravdao je stvaranjem, kako je rekao, bogate zemlje.

„Nema bogate zemlje bez velikih poreza, redovnih poreza koji se plaćaju.Ovde se stvara jedan potpuno iracionalan pristup u kome maltene svi porezi treba da se oslobode, pa kao svi bi zivjeli bajno i svi bi bili sretni. To naravno nije tačno, jer ondaa to znači da nema puteva, da nema škola, da nema obdaništa, da nema bolnica, da nema mnogo čega drugog. Prema tome odgovorna politika nalaže na to da se akcize zadrže, kako bi se nivo izgrađenosti auto-puteva u BiH povećao i to će se tako i desiti“, kazao je Dodik.

Novca od akciza prepun je budžet, a izgradnje auto-puteva ni na vidiku. O održavanju puteva suvišno je i govoriti. Samo po osnovu putarine za izgradnju auto-puteva i rekonstrukciju drugih puteva koja se naplaćuje od 2008. godine do sada je prikupljeno preko tri milijarde maraka.

Ako se analizira cijena izgradnje, do sada bi BiH trebalo da ima preko 300 kilometara auto-puta. Ako se u obzir uzme kompletan      prihod od akciza, trebalo bi da imamo 800 kilometara autoputa. Trenutno u cijeloj  BiH postoji 240 kilometara trase.

„Kada sam ja pitao gospodina Parodija gde su nam auto-putevi, to je bila 2008, 2009. ili 2018. nema veze, pitao sam gdje je osam milijardi u tom periodu bilo prikupljeno, pitao sam gde je 800 km, a ni jedan kilometar nismo izgradili svojim parama, nego sve na kredit. Onda je on rekao onako, nakon male pauze, pa pare su verovatno otišle u javni sektor. Dakle imamo nefunkcionalno, netransparentno trošenje novaca, koji se prikupljaju za potrebe izgradnje auto-puteva. Putevi se grade iz kredita, a pare koje su za puteve, koje idu u UIO,  završavaju u budžetima“, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Međutim i pored enormnog priliva u budžet po osnovu akciza, i dalje se ne  vide rezultati iz Dodikovog objašnjenja. Novca bi trebalo da ima dovoljno za izgradnju, održavanje i rekonstrukcije puteva, ali vlast poseže za novim kreditom i nesigurnim kreditorima. Ukoliko je, pored budžeta prepunjenih po osnovu poreza, neophodno novo zaduženje, nameće se pitanje gdje je novac od akciza?

„ Režim jednostavno ne bira sredstva. Njima je bitno ovog momenta dok su na vlasti, da se gradi i da kroz to jedan dio sredstava izvrače sebi, a šta će biti sa Republikom Srpskom, oni nisu zabrinuti i njih to ne interesuje“, tvrdi nezavisni poslanik u  Narodnoj skupštini Radislav Dončić.

„Svi znamo da kada su akcize povećane, da je tada rečeno da će taj novac biti uložen u izgradnju auto-puteva, u infrastrukturno povezivanje dijelova Republike Srpske različitih, a mi vidimo sada da se zadužujemo i to po nepovoljnim i ogromnim kreditima kod Kineza za izgradnju auto-puteva, dok se novac, koji je prikupljen akcizama nenamjenski troši“, istakla je  poslanik Kluba Liste za pravdu i red Zagorka Grahovac.

Da se sredstva troše u svrhe za koje su planirana, sada bi imali tu bogatu zemlju o kojoj Dodik priča, kao opravdanje za neukidanje akciza. Izgradnja puteva i auto-puteva čini jednu zemlju tranzitnom te tako privlači i turiste i investitore. Vozeći  putevima koje sada imamo, do željene lokacije, izvijesno je samo oštećenje vozila.

Komentar